Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-09-04 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Ser żółty 50 g (MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej 300 g (GLU PSZ, SEL, GOR, ),woda,kapusta biała,kapusta kiszona,ziele angielskie,liść laurowy,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,przyprawa w płynie,pieprz czarny mielony,
Gulasz wieprzowy z warzywami 200 g (GLU PSZ, SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/k,,marchew,seler,pietruszka korzeń,brokuły mrożone,olej rzepakowy,mąka pszenna,ziemniaczana,sok z cytryny,cukier,sól.
Ryż brązowy  200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż brązowy.
Surówka z selera i brzoskwini b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,brzoskwinie w puszce,natka pietruszki,sok z cytryny.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,sól,brokuł mrożony,kalafior mrożony,marchew mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,cukier.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami  150 g (GLU PSZ,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Kiwi 1 szt -1 szt
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘC

 
Kolacja II

Pudding chia z musem mango 150 g ( OZI, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2760.33 kcal;
  • Białko ogółem: 111.32 g;
  • Tłuszcz: 115.00 g; Kw. tł. nasy.33.74 g; 
  • Węglowodany ogółem: 333.81 g; W tym cukry: 87.21 g;
  • Błonnik pok.: 41.55 g;
  • Sól: 11.90 g;
 

Cały jadłospis od 01 września do 10 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK