Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2030

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2030-06-01 - Sobota
  • 2030-06-02 - Niedziela
  • 2030-06-03 - Poniedziałek
  • 2030-06-04 - Wtorek
  • 2030-06-05 - Środa
  • 2030-06-06 - Czwartek
  • 2030-06-07 - Piątek
  • 2030-06-08 - Sobota
  • 2030-06-09 - Niedziela
  • 2030-06-10 - Poniedziałek
  • 2030-06-11 - Wtorek
  • 2030-06-12 - Środa
  • 2030-06-13 - Czwartek
  • 2030-06-14 - Piątek
  • 2030-06-15 - Sobota
  • 2030-06-16 - Niedziela
  • 2030-06-17 - Poniedziałek
  • 2030-06-18 - Wtorek
  • 2030-06-19 - Środa
  • 2030-06-20 - Czwartek
  • 2030-06-21 - Piątek
  • 2030-06-22 - Sobota
  • 2030-06-23 - Niedziela
  • 2030-06-24 - Poniedziałek
  • 2030-06-25 - Wtorek
  • 2030-06-26 - Środa
  • 2030-06-27 - Czwartek
  • 2030-06-28 - Piątek
  • 2030-06-29 - Sobota
  • 2030-06-30 - Niedziela
Menu na dzień: 2024-09-03 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z białych warzyw 300 ml (SOJ, SEL,),woda,włoszczyzna 3skł paski mrożona,seler,pietruszka korzeń,fasoplka szapragowa żółta,ziemniaki,,przyprawa w płynie,ziele angielskie,liść laurowy,sól,śmietanka.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska,przyprawy.,
Polędwiczka z kurczaka na parze 120 g,polędwiczka z kurczaka b/s,sól,woda,pieprz biały mielony.
Sos szpinakowy 100 g ( MLE,),woda,szpinak rozdrobniony mielony,sól,czosnek granulowany
Kasza jęczmienna  200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,sól,kasza jęczmienna,olej rzepakowy.
Sałata zielona z jogurtem 50 g (MLE,),sałata maslowa,jogurt naturalny.
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami b/c 100 g,papryka czerwona,papryka zielona,cukinia mrożona,ol;ej rzepakowy,czosnek granulowany,oregano suszone,kumin rzymski,bazylia suszona,rozmaryn suszony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką 60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG 50 g ( GLU PSZ, JAJ,
MLE, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2400.96 kcal;
  • Białko ogółem: 116.21 g;
  • Tłuszcz: 89.06 g; Kw. tł. nasy.: 26.75 g; 
  • Węglowodany ogółem: 292.58 g; W tym cukry: 37.48 g;
  • Błonnik pok.: 38.65 g;
  • Sól: 15.77 g;
 

Cały jadłospis od 01 września do 10 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK