Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-06-01 - Poniedziałek
  • 2020-06-02 - Wtorek
  • 2020-06-03 - Środa
  • 2020-06-04 - Czwartek
  • 2020-06-05 - Piątek
  • 2020-06-06 - Sobota
  • 2020-06-07 - Niedziela
  • 2020-06-08 - Poniedziałek
  • 2020-06-09 - Wtorek
  • 2020-06-10 - Środa
  • 2020-06-11 - Czwartek
  • 2020-06-12 - Piątek
  • 2020-06-13 - Sobota
  • 2020-06-14 - Niedziela
  • 2020-06-15 - Poniedziałek
  • 2020-06-16 - Wtorek
  • 2020-06-17 - Środa
  • 2020-06-18 - Czwartek
  • 2020-06-19 - Piątek
  • 2020-06-20 - Sobota
  • 2020-06-21 - Niedziela
  • 2020-06-22 - Poniedziałek
  • 2020-06-23 - Wtorek
  • 2020-06-24 - Środa
  • 2020-06-25 - Czwartek
  • 2020-06-26 - Piątek
  • 2020-06-27 - Sobota
  • 2020-06-28 - Niedziela
  • 2020-06-29 - Poniedziałek
  • 2020-06-30 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-08-23 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Twarożek makowy 60 g ( MLE,)
Domowa czekośliwka 50 g
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,brokuł mrożony,ziemniaki,przyprawa w płynie,pieprz czarny mielony,sól,śmietanka,ziele angielskie,liść laurowy.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),kostka mrożona morszczuk b/s,przyprawy,zioła,olej rzepakowy,sól,pieprz biały mielony.
Kasza bulgur 200 g ( GLU PSZ,),woda,kasz bulgur,olej rzepakowy,sól.
Tzatziki  100 g (MLE,),jogurt naturalny 2%tł,ogórek zielony,koper zielony,czosnek granulowany,kas jabłkowy,octowy,sól.
Warzywa po grecku 100 g ( SEL,),woda,passata pomidorowa- przecier pomidorowy,marchew obrana,seler,pietruszka korzeń,olej rzepakowy,ziele angielskie,liśc laurowy,pietruszka natka,sól,bazylia suszona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony 100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka) 200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2628.18 kcal;
  • Białko ogółem: 91.07 g;
  • Tłuszcz: 85.25 g; Kw. tł. nasy.: 23.62 g; 
  • Węglowodany ogółem: 363.43 g; W tym cukry: 102.50 g;
  • Błonnik pok.: 25.19 g;
  • Sól: 9.82 g;
 

Cały jadłospis od 22 sierpnia do 31 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK