Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2028

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2028-05-01 - Poniedziałek
  • 2028-05-02 - Wtorek
  • 2028-05-03 - Środa
  • 2028-05-04 - Czwartek
  • 2028-05-05 - Piątek
  • 2028-05-06 - Sobota
  • 2028-05-07 - Niedziela
  • 2028-05-08 - Poniedziałek
  • 2028-05-09 - Wtorek
  • 2028-05-10 - Środa
  • 2028-05-11 - Czwartek
  • 2028-05-12 - Piątek
  • 2028-05-13 - Sobota
  • 2028-05-14 - Niedziela
  • 2028-05-15 - Poniedziałek
  • 2028-05-16 - Wtorek
  • 2028-05-17 - Środa
  • 2028-05-18 - Czwartek
  • 2028-05-19 - Piątek
  • 2028-05-20 - Sobota
  • 2028-05-21 - Niedziela
  • 2028-05-22 - Poniedziałek
  • 2028-05-23 - Wtorek
  • 2028-05-24 - Środa
  • 2028-05-25 - Czwartek
  • 2028-05-26 - Piątek
  • 2028-05-27 - Sobota
  • 2028-05-28 - Niedziela
  • 2028-05-29 - Poniedziałek
  • 2028-05-30 - Wtorek
  • 2028-05-31 - Środa
Menu na dzień: 2024-08-12 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem 60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,
GOR,),żurek,śląski,ziemniakiobrane,woda,śmietrana,mleko,cebula obrana,masło,podgrzybek suszony,majeranek,tymianek,czosnek granulowany,sól.
Karkówka pieczona  80 g ( GOR,),łopatka wieprzowab/k,woda,olej rzepakowy,cebula,czosnek,oregano suszone,cynamon,kumin,imbir,kolendra,sól.
Sos pieczeniowy 100 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE,),woda,cebula,marchew,olej rzepakowy,masło,sos sojowy,mąka ziemniaczana,sok z cytryny,cukier,czosnek,ziele angielskie,liść laurowy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki obrane,woda,sól,koper świeży.
Surówka z kapusty włoskiej 100 g,kapusta włoska,marchew obrana,purre jabłkowe,cebula,słonecznik łuskany,sok z cytryny,olej rzepakowy,nasiona chia.
Dynia pieczona 100 g,dynia mrożona,olej rzepakowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego 60 g
Rzodkiewka 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2282.24 kcal;
  • Białko ogółem: 108.49 g;
  • Tłuszcz: 92.44 g; Kw. tł. nasy.: 31.36 g; 
  • Węglowodany ogółem: 265.53 g; W tym cukry: 67.13 g;
  • Błonnik pok.: 36.33 g;
  • Sól: 10.62 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK