Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-01-01 - Czwartek
  • 2026-01-02 - Piątek
  • 2026-01-03 - Sobota
  • 2026-01-04 - Niedziela
  • 2026-01-05 - Poniedziałek
  • 2026-01-06 - Wtorek
  • 2026-01-07 - Środa
  • 2026-01-08 - Czwartek
  • 2026-01-09 - Piątek
  • 2026-01-10 - Sobota
  • 2026-01-11 - Niedziela
  • 2026-01-12 - Poniedziałek
  • 2026-01-13 - Wtorek
  • 2026-01-14 - Środa
  • 2026-01-15 - Czwartek
  • 2026-01-16 - Piątek
  • 2026-01-17 - Sobota
  • 2026-01-18 - Niedziela
  • 2026-01-19 - Poniedziałek
  • 2026-01-20 - Wtorek
  • 2026-01-21 - Środa
  • 2026-01-22 - Czwartek
  • 2026-01-23 - Piątek
  • 2026-01-24 - Sobota
  • 2026-01-25 - Niedziela
  • 2026-01-26 - Poniedziałek
  • 2026-01-27 - Wtorek
  • 2026-01-28 - Środa
  • 2026-01-29 - Czwartek
  • 2026-01-30 - Piątek
  • 2026-01-31 - Sobota
Menu na dzień: 2024-08-08 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado  60 g ( JAJ, GOR,)
Mix sałat z pomidorkami koktailowymi i nasionami  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z buraków  300 ml ( SOJ, MLE,SEL,),woda,buraki obrane,marchew,seler,por,pietruszka korzeń,barszcz czerwony koncentrat,olej rzepakowy,sok z cytryny,przyprawa warzywan,majeranek,sól,pieprz czarny mielony,czosnek,bulion.
Groszek zielony blanszowany  20 g,woda,sól,groszek zielony mrożony.
Udziec z kurczaka wolno gotowany w glazurze miodowej  100 g,udziec z kurczaka b/k,,woda,miód,skrobia ziemniaczana,olej rzezpakowy,pieprz biały,imbir,cynamon,sól.
Ziemniaczki pieczone z ziołami  200 g,woda,ziemniaki obrane,olej rzepakowy,pietruszka natka,,kumin,pieprz czarny mielony.
Surówka z pora z jabłkiem 100 g ( MLE,),jabłka,por,olej rzepakowy,sok z cytryny,pieprz biały,sól,jogurt naturalny.
Marchewka mini z groszkiem i sezamem 100 g (SEZ,),marchew mini mrożona,groszek zielony mrożony,sok pomarańczowy,sok z cytryny,sezam łuskany,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Surówka z selera naciowego i marchwi (dieta)  100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2089.52 kcal;
  • Białkoogółem: 108.16 g;
  • Tłuszcz: 68.04 g; Kw. tł.nasy.: 18.97 g;
  • Węglowodany ogółem:274.48 g; W tym cukry: 69.29 g;
  • Błonnik pok.: 37.67 g;
  • Sól: 11.38 g;
 

Cały jadłospis od 02 sierpnia do 11 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK