Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-05-01 - Piątek
  • 2020-05-02 - Sobota
  • 2020-05-03 - Niedziela
  • 2020-05-04 - Poniedziałek
  • 2020-05-05 - Wtorek
  • 2020-05-06 - Środa
  • 2020-05-07 - Czwartek
  • 2020-05-08 - Piątek
  • 2020-05-09 - Sobota
  • 2020-05-10 - Niedziela
  • 2020-05-11 - Poniedziałek
  • 2020-05-12 - Wtorek
  • 2020-05-13 - Środa
  • 2020-05-14 - Czwartek
  • 2020-05-15 - Piątek
  • 2020-05-16 - Sobota
  • 2020-05-17 - Niedziela
  • 2020-05-18 - Poniedziałek
  • 2020-05-19 - Wtorek
  • 2020-05-20 - Środa
  • 2020-05-21 - Czwartek
  • 2020-05-22 - Piątek
  • 2020-05-23 - Sobota
  • 2020-05-24 - Niedziela
  • 2020-05-25 - Poniedziałek
  • 2020-05-26 - Wtorek
  • 2020-05-27 - Środa
  • 2020-05-28 - Czwartek
  • 2020-05-29 - Piątek
  • 2020-05-30 - Sobota
  • 2020-05-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2024-08-07 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z ziemniakami  300 g ( GLU,PSZ, SOJ, SEL,),woda,mieszanka 3skł paski mrozona,pietruszka,seler obrany,ziemniaki obrane,kapusta biała,kiszona,pieprz czarny mielony,przyprawa do zup.
Gulasz wieprzowy z warzywami  200 g (GLU PSZ, SEL,),łopatka wieprzowa b/k,woda,marchew obrana,seler obrany,pietruszka obrana,brokuły mrożone,olej rzepakowy,mąka ziemnaczana,mąka pszenna,sól,pieprz czarny mielony.
Ryż brązowy na sypko 200 g,ryż brązowy,olej rzepakowy,sól,woda.
Surówka z selera i brzoskwini b/c  100 g (SEL,),brzoskwinie w syropie,jabłka,seler obrany,olej rzepakowy,sok z cytryny,pietruszka natka,,pieprz biały,sól.
Bukiet warzyw gotowanych  100 g,mieszanka 3skł mrożona,woda,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami  150 g ( GLU PSZ,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Kiwi 1 szt -1 szt
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2328.51 kcal;
  • Białko ogółem: 100.42 g;
  • Tłuszcz: 93.68 g; Kw. tł. nasy.: 29.83 g;
  • Węglowodany ogółem:280.13 g; W tym cukry: 46.63 g;
  • Błonnik pok.: 42.01 g;
  • Sól: 12.61 g; 
 

Cały jadłospis od 02 sierpnia do 11 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK