Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2022

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2022-06-01 - Środa
  • 2022-06-02 - Czwartek
  • 2022-06-03 - Piątek
  • 2022-06-04 - Sobota
  • 2022-06-05 - Niedziela
  • 2022-06-06 - Poniedziałek
  • 2022-06-07 - Wtorek
  • 2022-06-08 - Środa
  • 2022-06-09 - Czwartek
  • 2022-06-10 - Piątek
  • 2022-06-11 - Sobota
  • 2022-06-12 - Niedziela
  • 2022-06-13 - Poniedziałek
  • 2022-06-14 - Wtorek
  • 2022-06-15 - Środa
  • 2022-06-16 - Czwartek
  • 2022-06-17 - Piątek
  • 2022-06-18 - Sobota
  • 2022-06-19 - Niedziela
  • 2022-06-20 - Poniedziałek
  • 2022-06-21 - Wtorek
  • 2022-06-22 - Środa
  • 2022-06-23 - Czwartek
  • 2022-06-24 - Piątek
  • 2022-06-25 - Sobota
  • 2022-06-26 - Niedziela
  • 2022-06-27 - Poniedziałek
  • 2022-06-28 - Wtorek
  • 2022-06-29 - Środa
  • 2022-06-30 - Czwartek
Menu na dzień: 2024-08-04 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z makreli wędzonej  60 g ( JAJ, RYB, GOR,)
Ogórek kwaszony małosolny 100 g ( GOR,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z zielonych warzyw  300 ml ( SOJ,SEL,),woda,brokuły mrożone,szpinak rozdrobniony mrożony,seler obrany,pietruszka obrana,por,olej rzepakowy,pietruszka natka,przyprawa do zup w płynie,mąka ziemniaczana,czosek granulowany,oregano,
Ziarna słonecznika prażone  10 g,słonecznik łuskany prażony.
Gulasz wołowy  200 g,łopatka wołowa,woda,pomidor,marchew obrana,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula obrana,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,dżem z czarnych porzeczek,papryka słodka mielona,sól,piepr czarny mielony,ziele angielskie,liść laurowy,czosnek granulowany.
Ziemniaki łódeczki pieczone w ziołach 200 g,ziemniaki obrane,majeranek,bazylia,sól,pieprz czarny mielony.
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem kiszonym i chilli  100 g,kapusta kiszona,ogórki kiszone,marchew obrana,olej rzepakowy,cebula obrana,sok z cytryny,chili płatki,kwas jabłkowy,pieprz czarny mielony.
Sałata zielona z jogurtem  100 g ( MLE,),sałata zielona maslowa,jogurt naturalny.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mropżona,jabłka,kwasek cytrynowy,woda.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Serek wiejski ziarnisty 60 g (MLE,)
Papryka świeża 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l -1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ, ORZ, )
Migdały 10 g (ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1990.17 kcal;
  • Białko ogółem: 103.03 g;
  • Tłuszcz: 81.61 g; Kw. tł.nasy.: 20.66 g;
  • Węglowodany ogółem: 222.10 g; W tym cukry: 46.06 g;
  • Błonnik pok.: 32.74 g;
  • Sól: 15.95 g;
 

Cały jadłospis od 02 sierpnia do 11 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK