Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-09-01 - Piątek
  • 2023-09-02 - Sobota
  • 2023-09-03 - Niedziela
  • 2023-09-04 - Poniedziałek
  • 2023-09-05 - Wtorek
  • 2023-09-06 - Środa
  • 2023-09-07 - Czwartek
  • 2023-09-08 - Piątek
  • 2023-09-09 - Sobota
  • 2023-09-10 - Niedziela
  • 2023-09-11 - Poniedziałek
  • 2023-09-12 - Wtorek
  • 2023-09-13 - Środa
  • 2023-09-14 - Czwartek
  • 2023-09-15 - Piątek
  • 2023-09-16 - Sobota
  • 2023-09-17 - Niedziela
  • 2023-09-18 - Poniedziałek
  • 2023-09-19 - Wtorek
  • 2023-09-20 - Środa
  • 2023-09-21 - Czwartek
  • 2023-09-22 - Piątek
  • 2023-09-23 - Sobota
  • 2023-09-24 - Niedziela
  • 2023-09-25 - Poniedziałek
  • 2023-09-26 - Wtorek
  • 2023-09-27 - Środa
  • 2023-09-28 - Czwartek
  • 2023-09-29 - Piątek
  • 2023-09-30 - Sobota
Menu na dzień: 2024-08-02 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka  60 g ( JAJ, MLE,)
Porzeczkowy twarożek  60 g ( MLE,)
Melon 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa z ziemniakami  300 g ( SOJ,SEL,),włoszczyzna 3skł mrożona paski,pietruszka natka,ryż biały,sól,ziemniaki obrane.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),ryba morszczuk kostka mrożona,przyprawy,sól,pieprz czarny mielomny,olej rzepakowy.
Sos chrzanowy 100 g ( MLE, S02,),woda,kalafior mrożony,chrzan tarty,cebula obrana,śmietana,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,sól,pieprz biały mielony.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,ziemniaki obrane,sól,koper świeży.
Surówka z czerwonej kapusty b/c  100 g(MLE, S02,),kapusta czerwona,jabłka,marchew obrana,jogurt naturalny,cebula czerwona,chrzan tarty,sok z cytryny,pieprz czarny mielony,sól.
Fasolka szparagowa zielona  100 g,fasolka szparagowa cięta zielona mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z makaronem orzo z ciecierzycą w stylu włoskim  150 g ( SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2556.40 kcal;
  • Białko ogółem: 95.70 g;
  • Tłuszcz: 97.68 g; Kw. tł.nasy.: 26.66 g;
  • Węglowodany ogółem: 325.26 g; W tym cukry: 61.31 g;
  • Błonnik pok.: 24.06 g;
  •  Sól: 9.97 g;
 

Cały jadłospis od 02 sierpnia do 11 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK