Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-08-01 - Sobota
  • 2020-08-02 - Niedziela
  • 2020-08-03 - Poniedziałek
  • 2020-08-04 - Wtorek
  • 2020-08-05 - Środa
  • 2020-08-06 - Czwartek
  • 2020-08-07 - Piątek
  • 2020-08-08 - Sobota
  • 2020-08-09 - Niedziela
  • 2020-08-10 - Poniedziałek
  • 2020-08-11 - Wtorek
  • 2020-08-12 - Środa
  • 2020-08-13 - Czwartek
  • 2020-08-14 - Piątek
  • 2020-08-15 - Sobota
  • 2020-08-16 - Niedziela
  • 2020-08-17 - Poniedziałek
  • 2020-08-18 - Wtorek
  • 2020-08-19 - Środa
  • 2020-08-20 - Czwartek
  • 2020-08-21 - Piątek
  • 2020-08-22 - Sobota
  • 2020-08-23 - Niedziela
  • 2020-08-24 - Poniedziałek
  • 2020-08-25 - Wtorek
  • 2020-08-26 - Środa
  • 2020-08-27 - Czwartek
  • 2020-08-28 - Piątek
  • 2020-08-29 - Sobota
  • 2020-08-30 - Niedziela
  • 2020-08-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-08-01 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Kiełbasa szynkowa dębowa wpieprzowa średno rozdrobniona
wędzona,parzona,z dodatkiem wody w osłonce niejadalnej 50 g
Różowa pasta ciecierzycowa z kolendrą + 60 g
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Szpinakowa z ziemniakami  300 ml (JAJ, SOJ, SEL,),szpinak mrożony rozdrobniony,ziemniaki,porcje rosołowe,mieszanka 3skł paski mrożona,sól,pieprz.
Sos boloński z wieprzowiną  200 g (SEL,),mieso mielone wieprzowe,koncentrat pomidorowy,sól,mieszanka 3skł,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy.
Makaron spaghetti  200 g ( GLU,PSZ,),makaron nitki,sól, olej rzepakowy
Sałatka z gruszką, żurawiną i rukolą  100 g (GOR,),gruszka świeża,żurawina świeża,rukola,cukier,sól,olej rzepakowy.
Marchewka mini z groszkiem i sezamem 100 g (SEZ,),marchew mini mrożona,groszek zielony mrożony,sezam,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrozona,jabłka,kwasek cytrynowy6,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g-1 szt
Bułki z kurczakiem orientalnym  135 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEZ, )
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka wiosenna  100 g ( SOJ,)
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2569.74
kcal; Białko ogółem: 114.54 g;
Tłuszcz: 79.49 g; Kw. tł. nasy.:
20.69 g; Węglowodany ogółem:
360.15 g; W tym cukry: 76.14 g;
Błonnik pok.: 35.80 g; Sól: 11.10 g

 

Cały jadłospis od 23 lipca do 01 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK