Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2030

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2030-09-01 - Niedziela
  • 2030-09-02 - Poniedziałek
  • 2030-09-03 - Wtorek
  • 2030-09-04 - Środa
  • 2030-09-05 - Czwartek
  • 2030-09-06 - Piątek
  • 2030-09-07 - Sobota
  • 2030-09-08 - Niedziela
  • 2030-09-09 - Poniedziałek
  • 2030-09-10 - Wtorek
  • 2030-09-11 - Środa
  • 2030-09-12 - Czwartek
  • 2030-09-13 - Piątek
  • 2030-09-14 - Sobota
  • 2030-09-15 - Niedziela
  • 2030-09-16 - Poniedziałek
  • 2030-09-17 - Wtorek
  • 2030-09-18 - Środa
  • 2030-09-19 - Czwartek
  • 2030-09-20 - Piątek
  • 2030-09-21 - Sobota
  • 2030-09-22 - Niedziela
  • 2030-09-23 - Poniedziałek
  • 2030-09-24 - Wtorek
  • 2030-09-25 - Środa
  • 2030-09-26 - Czwartek
  • 2030-09-27 - Piątek
  • 2030-09-28 - Sobota
  • 2030-09-29 - Niedziela
  • 2030-09-30 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-07-19 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka + 60 g ( JAJ, MLE,)
Porzeczkowy twarożek + 60 g ( MLE,)
Melon 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa z ziemniakami + 300 g
(SOJ, SEL,)
Morszczuk pieczony w posypce
ziołowej + 80 g (RYB,)
Sos chrzanowy + 100 g ( MLE,
S02,)
Ziemniaki gotowane z koperkiem + 
 200 g
Surówka z czerwonej kapusty b/c + 
 100 g (MLE, S02,)
Fasolka szparagowa zielona + 
100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z makaronem orzo i ciecierzycą z warzywami w stylu włoskim 
150 g (SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami + 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2213.83
kcal; Białko ogółem: 92.43 g;
Tłuszcz: 69.75 g; Kw. tł. nasy.:
18.38 g; Węglowodany ogółem:
305.85 g; W tym cukry: 65.60 g;
Błonnik pok.: 24.39 g; Sól: 10.91 g

 

Cały jadłospis od 13 lipca do 22 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK