Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-05-01 - Poniedziałek
  • 2023-05-02 - Wtorek
  • 2023-05-03 - Środa
  • 2023-05-04 - Czwartek
  • 2023-05-05 - Piątek
  • 2023-05-06 - Sobota
  • 2023-05-07 - Niedziela
  • 2023-05-08 - Poniedziałek
  • 2023-05-09 - Wtorek
  • 2023-05-10 - Środa
  • 2023-05-11 - Czwartek
  • 2023-05-12 - Piątek
  • 2023-05-13 - Sobota
  • 2023-05-14 - Niedziela
  • 2023-05-15 - Poniedziałek
  • 2023-05-16 - Wtorek
  • 2023-05-17 - Środa
  • 2023-05-18 - Czwartek
  • 2023-05-19 - Piątek
  • 2023-05-20 - Sobota
  • 2023-05-21 - Niedziela
  • 2023-05-22 - Poniedziałek
  • 2023-05-23 - Wtorek
  • 2023-05-24 - Środa
  • 2023-05-25 - Czwartek
  • 2023-05-26 - Piątek
  • 2023-05-27 - Sobota
  • 2023-05-28 - Niedziela
  • 2023-05-29 - Poniedziałek
  • 2023-05-30 - Wtorek
  • 2023-05-31 - Środa
Menu na dzień: 2024-07-16 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad
 50 g
Pasta proteinowa z tuńczykiem i natką pietruszki + 60 g ( GLU PSZ,
RYB, MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z pomidorów + 300 ml
(SOJ, SEL,)
Ser mozzarella 10 g (MLE,)
Kotlet Schabowy panierowany + 
80 g (GLU PSZ, JAJ,)
Ziemniaki gotowane z koperkiem + 
 200 g
Surówka z kapusty pekińskiej z
kukurydzą b/c + 100 g ( MLE,)
Brokuł gotowany w sosie
miodowym z sezamem + 100 g
(MLE, SEZ,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Pasztet wieprzowy z żurawiną + 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką + 60 g ( MLE,)
Ogórek kwaszony małosolny 100 g ( GOR,)
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek 1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2010.43
kcal; Białko ogółem: 92.09 g;
Tłuszcz: 63.20 g; Kw. tł. nasy.:
22.55 g; Węglowodany ogółem:
279.95 g; W tym cukry: 72.85 g;
Błonnik pok.: 31.97 g; Sól: 13.04 g; 

 

Cały jadłospis od 13 lipca do 22 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK