Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2029

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2029-04-01 - Niedziela
  • 2029-04-02 - Poniedziałek
  • 2029-04-03 - Wtorek
  • 2029-04-04 - Środa
  • 2029-04-05 - Czwartek
  • 2029-04-06 - Piątek
  • 2029-04-07 - Sobota
  • 2029-04-08 - Niedziela
  • 2029-04-09 - Poniedziałek
  • 2029-04-10 - Wtorek
  • 2029-04-11 - Środa
  • 2029-04-12 - Czwartek
  • 2029-04-13 - Piątek
  • 2029-04-14 - Sobota
  • 2029-04-15 - Niedziela
  • 2029-04-16 - Poniedziałek
  • 2029-04-17 - Wtorek
  • 2029-04-18 - Środa
  • 2029-04-19 - Czwartek
  • 2029-04-20 - Piątek
  • 2029-04-21 - Sobota
  • 2029-04-22 - Niedziela
  • 2029-04-23 - Poniedziałek
  • 2029-04-24 - Wtorek
  • 2029-04-25 - Środa
  • 2029-04-26 - Czwartek
  • 2029-04-27 - Piątek
  • 2029-04-28 - Sobota
  • 2029-04-29 - Niedziela
  • 2029-04-30 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-05-17 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g- 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g- 1 szt
Miód (25g) -1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 ml ( SOJ,MLE, SEL,),brokuły mrożone,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,śmietanka,ziele angielskie,liść laurowy,porcje rosołowe,sól,przyprawy.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),morszczuk filet b/s,przyprawy,olej rzepakowy.
Kasza bulgur gotowana na sypko  200 g (GLU PSZ,),kasza bulgur,sól,olej rzepakowy.
Tzatzyki  100 g (MLE,),ogórek świeży,kwasek cytrynowy,sól,jogurt naturalny,śmietana,koper świeży.
Warzywa po grecku  100 g ( SEL,),mieszanka 3skł paski mrożona,sól,cukier,koncentrat pomidorowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłko,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony  100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta 150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,

 
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka)  200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2348.69 kcal;
  • Białko ogółem: 83.36 g;
  • Tłuszcz: 78.66 g; Kw. tł. nasy.: 20.59 g;
  • Węglowodany ogółem:322.29 g; W tym cukry: 98.39 g;
  • Błonnik pok.: 25.21 g;
  • Sól: 10.04 g;
 

Cały jadłospis od 14 maja do 23 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK