Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2034

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2034-03-01 - Środa
  • 2034-03-02 - Czwartek
  • 2034-03-03 - Piątek
  • 2034-03-04 - Sobota
  • 2034-03-05 - Niedziela
  • 2034-03-06 - Poniedziałek
  • 2034-03-07 - Wtorek
  • 2034-03-08 - Środa
  • 2034-03-09 - Czwartek
  • 2034-03-10 - Piątek
  • 2034-03-11 - Sobota
  • 2034-03-12 - Niedziela
  • 2034-03-13 - Poniedziałek
  • 2034-03-14 - Wtorek
  • 2034-03-15 - Środa
  • 2034-03-16 - Czwartek
  • 2034-03-17 - Piątek
  • 2034-03-18 - Sobota
  • 2034-03-19 - Niedziela
  • 2034-03-20 - Poniedziałek
  • 2034-03-21 - Wtorek
  • 2034-03-22 - Środa
  • 2034-03-23 - Czwartek
  • 2034-03-24 - Piątek
  • 2034-03-25 - Sobota
  • 2034-03-26 - Niedziela
  • 2034-03-27 - Poniedziałek
  • 2034-03-28 - Wtorek
  • 2034-03-29 - Środa
  • 2034-03-30 - Czwartek
  • 2034-03-31 - Piątek
Menu na dzień: 2024-05-14 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim  100 g ( JAJ, MLE, GOR,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z białych warzyw  300 ml ( SOJ,SEL,),seler,pietruszka korzeń,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,porcje rosołowe,sól,kalafior mrożony,śmietanka.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska,przyprawy.
Pulpet wieprzowy opiekany  100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,bułka tarta,paryska,jajka,sól,przyparwy,olej rzepakowy.
Salsa pomidorowa  100 g ( może zawierać: GLU PSZ, SOJ, MLE, ORZ,GOR, SEZ,S02,),pomidory w całośći,papryka,pomidory,koncentrat pomidorowy,przyprawy,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,ziemniaki,kopewr świeży,sól.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c  100 g
(MLE,),kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,jabłko,papryka czerwona,sól,jogurt naturalny.
Buraczki po francusku  100 g,buraki,sól,kwasek cytrynowy,czosnek.,olej frzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką  60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2493.70 kcal;
  • Białko ogółem: 94.58 g;
  • Tłuszcz: 100.79 g; Kw. tł.nasy.: 28.35 g;
  • Węglowodany ogółem: 313.05 g; W tym cukry: 71.33 g;
  • Błonnik pok.: 36.45 g;
  •  Sól: 12.76 g;
 

Cały jadłospis od 14 maja do 23 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK