Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2029

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2029-03-01 - Czwartek
  • 2029-03-02 - Piątek
  • 2029-03-03 - Sobota
  • 2029-03-04 - Niedziela
  • 2029-03-05 - Poniedziałek
  • 2029-03-06 - Wtorek
  • 2029-03-07 - Środa
  • 2029-03-08 - Czwartek
  • 2029-03-09 - Piątek
  • 2029-03-10 - Sobota
  • 2029-03-11 - Niedziela
  • 2029-03-12 - Poniedziałek
  • 2029-03-13 - Wtorek
  • 2029-03-14 - Środa
  • 2029-03-15 - Czwartek
  • 2029-03-16 - Piątek
  • 2029-03-17 - Sobota
  • 2029-03-18 - Niedziela
  • 2029-03-19 - Poniedziałek
  • 2029-03-20 - Wtorek
  • 2029-03-21 - Środa
  • 2029-03-22 - Czwartek
  • 2029-03-23 - Piątek
  • 2029-03-24 - Sobota
  • 2029-03-25 - Niedziela
  • 2029-03-26 - Poniedziałek
  • 2029-03-27 - Wtorek
  • 2029-03-28 - Środa
  • 2029-03-29 - Czwartek
  • 2029-03-30 - Piątek
  • 2029-03-31 - Sobota
Menu na dzień: 2024-05-10 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Serek homo. naturalny 60 g ( MLE,)
Pomarańcza 1/2 szt. -1 Por
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa z ziemniakami  300 g (SOJ, SEL,),ryż biały,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,natka pietruszki,porcje rosołowe.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk mrożony kostka, przyprawy,olej rzepakowy,sól.
Sos chrzanowy  100 g ( MLE,S02,),chrzan tarty,mąka pszenna,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,koper świeży,sól.
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE, S02,)kapusta czerwona,marchew,sól,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa zielona 100 g,fasolka szparagowa zielona mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 15g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z makaronem orzo i ciecierzycą z warzywami w stylu włoskim 150 g (SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z borówkami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2134.59 kcal;
  • Białko ogółem: 90.73 g
  • Tłuszcz: 64.26 g; Kw. tł. nasy.: 15.03 g; 
  • Węglowodany ogółem: 300.96 g; W tym cukry: 63.75 g;
  • Błonnik pok.: 25.05 g; 
  • Sól: 12.06 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK