Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-10-01 - Niedziela
  • 2023-10-02 - Poniedziałek
  • 2023-10-03 - Wtorek
  • 2023-10-04 - Środa
  • 2023-10-05 - Czwartek
  • 2023-10-06 - Piątek
  • 2023-10-07 - Sobota
  • 2023-10-08 - Niedziela
  • 2023-10-09 - Poniedziałek
  • 2023-10-10 - Wtorek
  • 2023-10-11 - Środa
  • 2023-10-12 - Czwartek
  • 2023-10-13 - Piątek
  • 2023-10-14 - Sobota
  • 2023-10-15 - Niedziela
  • 2023-10-16 - Poniedziałek
  • 2023-10-17 - Wtorek
  • 2023-10-18 - Środa
  • 2023-10-19 - Czwartek
  • 2023-10-20 - Piątek
  • 2023-10-21 - Sobota
  • 2023-10-22 - Niedziela
  • 2023-10-23 - Poniedziałek
  • 2023-10-24 - Wtorek
  • 2023-10-25 - Środa
  • 2023-10-26 - Czwartek
  • 2023-10-27 - Piątek
  • 2023-10-28 - Sobota
  • 2023-10-29 - Niedziela
  • 2023-10-30 - Poniedziałek
  • 2023-10-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-04-25 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Kiełbasa szynkowa dębowa wpieprzowa średno rozdrobniona
wędzona,parzona,z dodatkiem wody w osłonce niejadalnej 50 g
Hummus  60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Szpinakowa z ziemniakami  300 ml (JAJ, SOJ, SEL,),szpiank rozdrobniony mrożony,włoszczyzna 3skł paski mrożona,porcje rosołowe,sól,ziemniaki.
Kotlet drobiowy nadziewany serem 100 g (GLU,PSZ, JAJ, MLE, GLU,ŻYT, GLU,OW,GLU JĘCZ, ),,filet z piersi kurczaka,ser żółty,sól,pieprz czarny mielony,jajka,bułka tarta,olej rzepakowy.
Ziemniaki łódeczki  200 g,ziemniaki,przyprawy,olej rzepakowy.
Surówka z pora z koperkiem  100 g,por,koper świeży,sól,cukier,olej rzepakowy.
Kalafior gotowany  100 g,kalafior mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.
Jajko gotowane kl M - 0,5 szt ( JAJ,),jajka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Bułki z kurczakiem orientalnym 135 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEZ, )
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka wiosenna 100 g ( SOJ,)
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Przecier owocowy jabłko-brzoskwinia-twaróg 120g -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2535.37 kcal;
  • Białko ogółem: 112.84 g; 
  • Tłuszcz: 90.88 g; Kw. tł. nasy.: 22.23 g;
  • Węglowodany ogółem: 325.58 g; W tym cukry: 76.01 g; 
  • Błonnik pok.: 41.50 g;
  • Sól: 12.04 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK