Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-08-01 - Wtorek
  • 2023-08-02 - Środa
  • 2023-08-03 - Czwartek
  • 2023-08-04 - Piątek
  • 2023-08-05 - Sobota
  • 2023-08-06 - Niedziela
  • 2023-08-07 - Poniedziałek
  • 2023-08-08 - Wtorek
  • 2023-08-09 - Środa
  • 2023-08-10 - Czwartek
  • 2023-08-11 - Piątek
  • 2023-08-12 - Sobota
  • 2023-08-13 - Niedziela
  • 2023-08-14 - Poniedziałek
  • 2023-08-15 - Wtorek
  • 2023-08-16 - Środa
  • 2023-08-17 - Czwartek
  • 2023-08-18 - Piątek
  • 2023-08-19 - Sobota
  • 2023-08-20 - Niedziela
  • 2023-08-21 - Poniedziałek
  • 2023-08-22 - Wtorek
  • 2023-08-23 - Środa
  • 2023-08-24 - Czwartek
  • 2023-08-25 - Piątek
  • 2023-08-26 - Sobota
  • 2023-08-27 - Niedziela
  • 2023-08-28 - Poniedziałek
  • 2023-08-29 - Wtorek
  • 2023-08-30 - Środa
  • 2023-08-31 - Czwartek
Menu na dzień: 2024-04-19 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),brokuły mrożone,porcje rosołowe,sól,śmietanka,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk mrożony kostka,przyprawy.
Kasza bulgur gotowana na sypko 200 g (GLU PSZ,),kasza bulgur,sól,olej rzeapakowy.
Tzatzyki  100 g (MLE,),śmietana,jogurt naturalny,cukier,ogórek świeży,koper mświeży.
Warzywa po grecku  100 g (SEL,),włoszczyzna 3skł,paski mrożona,cebula,koncentrat pomidorowy,sól,cukier.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml, mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony  100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ

 
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka)  200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2374.03 kcal;
  • Białko ogółem: 82.14 g;
  • Tłuszcz: 84.40 g; Kw. tł. nasy.: 21.00 g; 
  • Węglowodany ogółem: 318.28 g; W tym cukry: 96.93 g;
  • Błonnik pok.: 24.91 g;
  • Sól: 10.81 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK