Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Luty 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-02-01 - Środa
  • 2023-02-02 - Czwartek
  • 2023-02-03 - Piątek
  • 2023-02-04 - Sobota
  • 2023-02-05 - Niedziela
  • 2023-02-06 - Poniedziałek
  • 2023-02-07 - Wtorek
  • 2023-02-08 - Środa
  • 2023-02-09 - Czwartek
  • 2023-02-10 - Piątek
  • 2023-02-11 - Sobota
  • 2023-02-12 - Niedziela
  • 2023-02-13 - Poniedziałek
  • 2023-02-14 - Wtorek
  • 2023-02-15 - Środa
  • 2023-02-16 - Czwartek
  • 2023-02-17 - Piątek
  • 2023-02-18 - Sobota
  • 2023-02-19 - Niedziela
  • 2023-02-20 - Poniedziałek
  • 2023-02-21 - Wtorek
  • 2023-02-22 - Środa
  • 2023-02-23 - Czwartek
  • 2023-02-24 - Piątek
  • 2023-02-25 - Sobota
  • 2023-02-26 - Niedziela
  • 2023-02-27 - Poniedziałek
  • 2023-02-28 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-04-12 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g-1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Serek homo. naturalny 60 g ( MLE,)
Pomarańcza 1/2 szt. 1 Por
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa staropolska z ziemniakami 300 g (SOJ, SEL,),ryż biały,ziemniaki,włoszczyzna3skł,paski mrożona,sól,porcje rosołowe,liść laurowy,ziele angielskie.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk kostka mrożony,przyprawy,olej rzepakowy,zioła.
Sos chrzanowy  100 g ( MLE, S02,),chrzan tarty,śmietanka,mąka pszenna.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,koper świeży,sól.
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE, S02,),kapusta czerwona,marchew,sól,olej rzepakowy,kwasek cytrynowy.
Fasolka szparagowa zielona  100 g,fasolka szparagowa mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł, kompotowa mrożona,kwasek cytrynowy,cukier,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z makaronem orzo i ciecierzycą z warzywami w stylu włoskim 150g (SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z borówkami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2128.32 kcal;
  • Białko ogółem: 90.38 g; 
  • Tłuszcz: 64.23 g; Kw. tł. nasy.: 15.01 g;
  • Węglowodany ogółem: 299.65 g; W tym cukry: 63.50 g; 
  • Błonnik pok.: 24.69 g;
  • Sól: 11.48 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK