Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Listopad 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-11-01 - Poniedziałek
  • 2027-11-02 - Wtorek
  • 2027-11-03 - Środa
  • 2027-11-04 - Czwartek
  • 2027-11-05 - Piątek
  • 2027-11-06 - Sobota
  • 2027-11-07 - Niedziela
  • 2027-11-08 - Poniedziałek
  • 2027-11-09 - Wtorek
  • 2027-11-10 - Środa
  • 2027-11-11 - Czwartek
  • 2027-11-12 - Piątek
  • 2027-11-13 - Sobota
  • 2027-11-14 - Niedziela
  • 2027-11-15 - Poniedziałek
  • 2027-11-16 - Wtorek
  • 2027-11-17 - Środa
  • 2027-11-18 - Czwartek
  • 2027-11-19 - Piątek
  • 2027-11-20 - Sobota
  • 2027-11-21 - Niedziela
  • 2027-11-22 - Poniedziałek
  • 2027-11-23 - Wtorek
  • 2027-11-24 - Środa
  • 2027-11-25 - Czwartek
  • 2027-11-26 - Piątek
  • 2027-11-27 - Sobota
  • 2027-11-28 - Niedziela
  • 2027-11-29 - Poniedziałek
  • 2027-11-30 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-04-05 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g (MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) - 1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 g (SOJ, MLE, SEL,),brokuły mrożone,ziemniaki,sól,śmietanka,porcje rosołowe,włoszczyzna 3skł,paski mrożona.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk mrożony b/skóry kostka,przyprawy,zioła,olej rzepakowy.
Kasza bulgur gotowana na sypko 200 g (GLU PSZ,),kasza bulgur,sól,olej rzepakowy.
Tzatzyki  100 g (MLE,),ogórek zielony,śmietana,jogurt naturalny,sól,cukier.
Warzywa po grecku  100 g ( SEL,),włoszczyzna 3skł paski mrożona,koncentrat pomidorowy,sól,pieprz czarny,cebula.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,kwasek cytrynowy,cukier,jabłko.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony  100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka)  200 g
Migdały płatki 10 g (ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2389.35 kcal;
  • Białko ogółem: 82.37 g; 
  • Tłuszcz: 86.99 g; Kw. tł. nasy.: 21.61 g;
  • Węglowodany ogółem: 315.63 g; W tym cukry: 95.80 g;
  • Błonnik pok.: 24.12 g;
  • Sól: 10.02 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK