Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-09-01 - Wtorek
  • 2020-09-02 - Środa
  • 2020-09-03 - Czwartek
  • 2020-09-04 - Piątek
  • 2020-09-05 - Sobota
  • 2020-09-06 - Niedziela
  • 2020-09-07 - Poniedziałek
  • 2020-09-08 - Wtorek
  • 2020-09-09 - Środa
  • 2020-09-10 - Czwartek
  • 2020-09-11 - Piątek
  • 2020-09-12 - Sobota
  • 2020-09-13 - Niedziela
  • 2020-09-14 - Poniedziałek
  • 2020-09-15 - Wtorek
  • 2020-09-16 - Środa
  • 2020-09-17 - Czwartek
  • 2020-09-18 - Piątek
  • 2020-09-19 - Sobota
  • 2020-09-20 - Niedziela
  • 2020-09-21 - Poniedziałek
  • 2020-09-22 - Wtorek
  • 2020-09-23 - Środa
  • 2020-09-24 - Czwartek
  • 2020-09-25 - Piątek
  • 2020-09-26 - Sobota
  • 2020-09-27 - Niedziela
  • 2020-09-28 - Poniedziałek
  • 2020-09-29 - Wtorek
  • 2020-09-30 - Środa
Menu na dzień: 2024-03-28 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Kiełbasa szynkowa dębowa wpieprzowa średno rozdrobniona
wędzona,parzona,z dodatkiem wody w osłonce niejadalnej 50 g
Hummus  60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z z ziemniakami i jajkiem  300 g (JAJ, SOJ, SEL,),szpinak mrożony,porcje rosołowe,ziemniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,sól,pieprz,jajko.
Sos boloński z wieprzowiną  200 g (SEL,),łopatka wieprzowa b/k,sól,pieprz,mieszanka 3skł,paski mrożona,koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,liśc laurowy,bazylia suszona,olej rzepakowy.
Makaron spaghetti  200 g ( GLU,PSZ,),makaron spaghetti nitki,sól,olej rzepakowy.
Surówka z gruszką, żurawiną i rukolą  100 g (GOR,),rukola,gruszka,żurawina,olej rzepakowy,sól,cukier.
Marchewka mini z groszkiem i sezamem  100 g (SEZ,),marchewka mini,groszek zielony konserwowy, mrożona,sól,sezam.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,kwasek cytrynowy,cukier,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Bułeczka drożdżowa z kurczakiem orientalnym 135 g ( GLU PSZ,JAJ, SOJ, MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka wiosenna 100 g ( SOJ,)
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Przecier owocowy jabłko-brzoskwinia-twaróg 120g - 1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2478.68 kcal;
  • Białko ogółem: 106.37 g;
  • Tłuszcz: 79.59 g; Kw. tł. nasy. 20.47 g; 
  • Węglowodany ogółem: 343.05 g; W tym cukry: 82.52 g 
  • Błonnik pok.40.55 g; 
  • Sól: 10.43 g
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK