Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-03-01 - Środa
  • 2023-03-02 - Czwartek
  • 2023-03-03 - Piątek
  • 2023-03-04 - Sobota
  • 2023-03-05 - Niedziela
  • 2023-03-06 - Poniedziałek
  • 2023-03-07 - Wtorek
  • 2023-03-08 - Środa
  • 2023-03-09 - Czwartek
  • 2023-03-10 - Piątek
  • 2023-03-11 - Sobota
  • 2023-03-12 - Niedziela
  • 2023-03-13 - Poniedziałek
  • 2023-03-14 - Wtorek
  • 2023-03-15 - Środa
  • 2023-03-16 - Czwartek
  • 2023-03-17 - Piątek
  • 2023-03-18 - Sobota
  • 2023-03-19 - Niedziela
  • 2023-03-20 - Poniedziałek
  • 2023-03-21 - Wtorek
  • 2023-03-22 - Środa
  • 2023-03-23 - Czwartek
  • 2023-03-24 - Piątek
  • 2023-03-25 - Sobota
  • 2023-03-26 - Niedziela
  • 2023-03-27 - Poniedziałek
  • 2023-03-28 - Wtorek
  • 2023-03-29 - Środa
  • 2023-03-30 - Czwartek
  • 2023-03-31 - Piątek
Menu na dzień: 2024-03-15 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Serek homo. naturalny 60 g ( MLE,)
Pomarańcza 1/2 szt. 1 Por
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa z warzywami  300 g (SOJ, SEL,),ryż biały,pietruszka natka,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,sól.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk kostka,olej rzepakowy, mrożony,zioła,przyprawy.
Sos chrzanowy  100 g (MLE, S02,),mąka pszenna,śmietanka,chrzan tarty,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,ziemniaki,koper świeży.
Surówka z czerwonej kapusty b/c  100 g (MLE, S02,),kapusta czerwona,marchew,kwasek cytrynowy,sól,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa zielona 100 g,fasolka szparagowa mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z makaronem orzo i ciecierzycą z warzywami w stylu włoskim 150 g (SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU,JĘCZ )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z borówkami  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2149.11 kcal;
  • Białko ogółem: 88.75 g;
  • Tłuszcz: 67.09 g; Kw.tł. nasy.: 15.18 g;
  • Węglowodany ogółem: 301.34g; W tym cukry: 63.62 g;
  • Błonnik pokarmowy: 26.63 g; 
  • Sól: 10.72 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK