Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-05-01 - Sobota
  • 2027-05-02 - Niedziela
  • 2027-05-03 - Poniedziałek
  • 2027-05-04 - Wtorek
  • 2027-05-05 - Środa
  • 2027-05-06 - Czwartek
  • 2027-05-07 - Piątek
  • 2027-05-08 - Sobota
  • 2027-05-09 - Niedziela
  • 2027-05-10 - Poniedziałek
  • 2027-05-11 - Wtorek
  • 2027-05-12 - Środa
  • 2027-05-13 - Czwartek
  • 2027-05-14 - Piątek
  • 2027-05-15 - Sobota
  • 2027-05-16 - Niedziela
  • 2027-05-17 - Poniedziałek
  • 2027-05-18 - Wtorek
  • 2027-05-19 - Środa
  • 2027-05-20 - Czwartek
  • 2027-05-21 - Piątek
  • 2027-05-22 - Sobota
  • 2027-05-23 - Niedziela
  • 2027-05-24 - Poniedziałek
  • 2027-05-25 - Wtorek
  • 2027-05-26 - Środa
  • 2027-05-27 - Czwartek
  • 2027-05-28 - Piątek
  • 2027-05-29 - Sobota
  • 2027-05-30 - Niedziela
  • 2027-05-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-03-08 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem ( 25 g) -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 g ( SOJ,MLE, SEL,),brokuły mrożone,ziemmniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,sól,pieprz,śmietanka.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),morszczuk mrożony,przyprawy,sól,olej rzepakowy.
Kasza bulgur gotowana na sypko 200 g (GLU PSZ,)kasz bulgur,sól,olej rzepakowy.
Tzatzyki 100 g (MLE,),ogórek świeży,sól,jogurt naturalny,śmietana 18%tł,majonez.
Warzywa po grecku  100 g ( SEL,),mieszanka 3skł,paski mrożona,cebula,koncentrat pomidorowy,sól,pieprz,mąka pszenna.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłko,kwasek cytynowy,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g - 1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony  100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka) 200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2374.61 kcal;
  • Białko ogółem: 79.28 g;
  • Tłuszcz: 87.41 g; Kw. tł. nasy.: 21.57 g;
  • Węglowodany ogółem:314.13 g; W tym cukry: 95.73 g;
  • Błonnik pok.: 24.12 g;
  •  Sól: 9.91 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK