Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-10-01 - Piątek
  • 2027-10-02 - Sobota
  • 2027-10-03 - Niedziela
  • 2027-10-04 - Poniedziałek
  • 2027-10-05 - Wtorek
  • 2027-10-06 - Środa
  • 2027-10-07 - Czwartek
  • 2027-10-08 - Piątek
  • 2027-10-09 - Sobota
  • 2027-10-10 - Niedziela
  • 2027-10-11 - Poniedziałek
  • 2027-10-12 - Wtorek
  • 2027-10-13 - Środa
  • 2027-10-14 - Czwartek
  • 2027-10-15 - Piątek
  • 2027-10-16 - Sobota
  • 2027-10-17 - Niedziela
  • 2027-10-18 - Poniedziałek
  • 2027-10-19 - Wtorek
  • 2027-10-20 - Środa
  • 2027-10-21 - Czwartek
  • 2027-10-22 - Piątek
  • 2027-10-23 - Sobota
  • 2027-10-24 - Niedziela
  • 2027-10-25 - Poniedziałek
  • 2027-10-26 - Wtorek
  • 2027-10-27 - Środa
  • 2027-10-28 - Czwartek
  • 2027-10-29 - Piątek
  • 2027-10-30 - Sobota
  • 2027-10-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2024-03-08 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem ( 25 g) -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 g ( SOJ,MLE, SEL,),brokuły mrożone,ziemmniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,sól,pieprz,śmietanka.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),morszczuk mrożony,przyprawy,sól,olej rzepakowy.
Kasza bulgur gotowana na sypko 200 g (GLU PSZ,)kasz bulgur,sól,olej rzepakowy.
Tzatzyki 100 g (MLE,),ogórek świeży,sól,jogurt naturalny,śmietana 18%tł,majonez.
Warzywa po grecku  100 g ( SEL,),mieszanka 3skł,paski mrożona,cebula,koncentrat pomidorowy,sól,pieprz,mąka pszenna.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłko,kwasek cytynowy,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g - 1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony  100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka) 200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2374.61 kcal;
  • Białko ogółem: 79.28 g;
  • Tłuszcz: 87.41 g; Kw. tł. nasy.: 21.57 g;
  • Węglowodany ogółem:314.13 g; W tym cukry: 95.73 g;
  • Błonnik pok.: 24.12 g;
  •  Sól: 9.91 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK