Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-04-01 - Sobota
  • 2023-04-02 - Niedziela
  • 2023-04-03 - Poniedziałek
  • 2023-04-04 - Wtorek
  • 2023-04-05 - Środa
  • 2023-04-06 - Czwartek
  • 2023-04-07 - Piątek
  • 2023-04-08 - Sobota
  • 2023-04-09 - Niedziela
  • 2023-04-10 - Poniedziałek
  • 2023-04-11 - Wtorek
  • 2023-04-12 - Środa
  • 2023-04-13 - Czwartek
  • 2023-04-14 - Piątek
  • 2023-04-15 - Sobota
  • 2023-04-16 - Niedziela
  • 2023-04-17 - Poniedziałek
  • 2023-04-18 - Wtorek
  • 2023-04-19 - Środa
  • 2023-04-20 - Czwartek
  • 2023-04-21 - Piątek
  • 2023-04-22 - Sobota
  • 2023-04-23 - Niedziela
  • 2023-04-24 - Poniedziałek
  • 2023-04-25 - Wtorek
  • 2023-04-26 - Środa
  • 2023-04-27 - Czwartek
  • 2023-04-28 - Piątek
  • 2023-04-29 - Sobota
  • 2023-04-30 - Niedziela
Menu na dzień: 2024-02-12 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem 60 g ( MLE,)
Seler naciowy 80 g (SEL,)
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami + 300 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE,SEL, GOR, GLU JĘCZ,),żur w proszku,kiełbasa zwyczajna,boczek wędzony,śmietanka,sól,cukier,ziemniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,majeranek,liść laurowy,ziele angielskie.
Burger z buraka z serem mozzarella 160 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,GOR,),ser mozzarella,buraki,jajka,bułka tarta,sól,przyprawy,marchew.
Sos grzybowy + 100 g ( GLU PSZ,SOJ, MLE,),śmietanka,pieczarki świeże,suszone,liść laurowy,ziele angielskie,sól,przyprawy.
Sałata zielona z jogurtem  60 g (MLE,),sałata zielona maslowa,jogurt naturalny.
Bukiet warzyw gotowanych  100 g, mieszanka 3skł (marchew,kalafior,brokuł),sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłko,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego  60 g ( OZI,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 75 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2116.00 kcal; 
  • Białko: 100.04 g; 
  • Tłuszcze: 96.74 g; Kw. tł. nasy.: 26.66 g; 
  • Węglowodany ogółem: 218.61 g; W tym cukry: 54.58 g; 
  • Błonnik pokarmowy: 28.63 g; 
  • Sól: 11.05 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK