Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Marzec 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-03-01 - Niedziela
  • 2026-03-02 - Poniedziałek
  • 2026-03-03 - Wtorek
  • 2026-03-04 - Środa
  • 2026-03-05 - Czwartek
  • 2026-03-06 - Piątek
  • 2026-03-07 - Sobota
  • 2026-03-08 - Niedziela
  • 2026-03-09 - Poniedziałek
  • 2026-03-10 - Wtorek
  • 2026-03-11 - Środa
  • 2026-03-12 - Czwartek
  • 2026-03-13 - Piątek
  • 2026-03-14 - Sobota
  • 2026-03-15 - Niedziela
  • 2026-03-16 - Poniedziałek
  • 2026-03-17 - Wtorek
  • 2026-03-18 - Środa
  • 2026-03-19 - Czwartek
  • 2026-03-20 - Piątek
  • 2026-03-21 - Sobota
  • 2026-03-22 - Niedziela
  • 2026-03-23 - Poniedziałek
  • 2026-03-24 - Wtorek
  • 2026-03-25 - Środa
  • 2026-03-26 - Czwartek
  • 2026-03-27 - Piątek
  • 2026-03-28 - Sobota
  • 2026-03-29 - Niedziela
  • 2026-03-30 - Poniedziałek
  • 2026-03-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-02-02 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Serek homo. naturalny 60 g ( MLE,)
Pomarańcza 1/2 szt. 1 Por
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny  300 ml ( SOJ,SEL, GLU JĘCZ,),kasza jęczmienna drobna,sól,włoszczyzna3skł,paski,pieprz czarny,śmietanka.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk mrożony b/s,przyprawy,sól.
Sos chrzanowy  100 g ( MLE, S02,),chrzan tarty,majonez,śmietana,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,sól,ziemniaki ,koper świeży.
Surówka z czerwonej kapusty  100 g (MLE, S02,),kapusta czerwona,sól,kwasek cytrynowy,cukier,cebula.
Fasolka szparagowa zielona  100 g,fasolka szparagowa zielona mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,mrożona,jabłko,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g- 1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka jarzynowa z jajkiem  150 g ( JAJ, MLE,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z borówkami C&C 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 1827.83 kcal; 
  • Białko: 87.39 g;
  • Tłuszcze: 47.95 g; Kw. tł. nasy.: 14.15 g; 
  • Węglowodany ogółem: 267.48 g;  W tym cukry: 66.17 g; 
  • Błonnik pokarmowy: 24.83 g;
  • Sól: 10.71 g;
 

Cały jadłospis od 29 stycznia do 04 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK