Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-04-01 - Czwartek
  • 2027-04-02 - Piątek
  • 2027-04-03 - Sobota
  • 2027-04-04 - Niedziela
  • 2027-04-05 - Poniedziałek
  • 2027-04-06 - Wtorek
  • 2027-04-07 - Środa
  • 2027-04-08 - Czwartek
  • 2027-04-09 - Piątek
  • 2027-04-10 - Sobota
  • 2027-04-11 - Niedziela
  • 2027-04-12 - Poniedziałek
  • 2027-04-13 - Wtorek
  • 2027-04-14 - Środa
  • 2027-04-15 - Czwartek
  • 2027-04-16 - Piątek
  • 2027-04-17 - Sobota
  • 2027-04-18 - Niedziela
  • 2027-04-19 - Poniedziałek
  • 2027-04-20 - Wtorek
  • 2027-04-21 - Środa
  • 2027-04-22 - Czwartek
  • 2027-04-23 - Piątek
  • 2027-04-24 - Sobota
  • 2027-04-25 - Niedziela
  • 2027-04-26 - Poniedziałek
  • 2027-04-27 - Wtorek
  • 2027-04-28 - Środa
  • 2027-04-29 - Czwartek
  • 2027-04-30 - Piątek
Menu na dzień: 2024-01-17 - Środa
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Bułka pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g ( MLE,)
Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa
wędzona parzona 20 g ( SOJ,)
Serek wiejski ziarnisty 200g 1 szt ( MLE,)
Rukola 10 g
Pomidorki koktajlowe 90 g
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej * 350 ml ( GLU,PSZ, SEL, GOR,),kapusta biała,kiełbasa zwyczajna,olej rzepakowy,włoszczyzna 3skł,paski mrożona (marchew,pietruszka,seler),sól,pieprz czarny mielony,ziele angielaskie,liść laurowy.
Kasza gryczana 200 g,kasza grczana,sól,olej rzepakowy.
Sos pieczeniowy 80 ml ( GLU PSZ,),mąka pszenna,sól,pieprz.
Surówka z marchwi 100 g ( MLE,),marchew,sól,cukier.kwasek cytrynowy,śmietana 18%tł.
Bitka z szynki wieprzowej 70 g ( GLU,PSZ,),szynka wieprzowa b/k,sól,pieprz czarny.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,marchew,olej rzepakowy,kwasek cytrynowy,sól,cukier.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłko,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt
Sałatka z ryżu*- meksykańska 150 g ( JAJ,SEL, GOR,)
Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem
surowców wieprzowych, z połączonych
kawałków mięsa, parzona 20 g ( SOJ,)
Sałata zielona 5 g


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g,
margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU,PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2674.98 kcal; 
  • Białko: 116.46 g; 
  • Tłuszcze: 94.05 g;Kw. tł. nasy.: 28.84 g;
  • Węglowodany ogólem: 356.69 g; W tym cukry: 68.16 g;
  • Błonnik poakarmowy: 35.14 g; 
  • Sól: 10.42 g;
 

Cały jadłospis od 08 stycznia do 21 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK