Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Luty 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-02-01 - Poniedziałek
  • 2027-02-02 - Wtorek
  • 2027-02-03 - Środa
  • 2027-02-04 - Czwartek
  • 2027-02-05 - Piątek
  • 2027-02-06 - Sobota
  • 2027-02-07 - Niedziela
  • 2027-02-08 - Poniedziałek
  • 2027-02-09 - Wtorek
  • 2027-02-10 - Środa
  • 2027-02-11 - Czwartek
  • 2027-02-12 - Piątek
  • 2027-02-13 - Sobota
  • 2027-02-14 - Niedziela
  • 2027-02-15 - Poniedziałek
  • 2027-02-16 - Wtorek
  • 2027-02-17 - Środa
  • 2027-02-18 - Czwartek
  • 2027-02-19 - Piątek
  • 2027-02-20 - Sobota
  • 2027-02-21 - Niedziela
  • 2027-02-22 - Poniedziałek
  • 2027-02-23 - Wtorek
  • 2027-02-24 - Środa
  • 2027-02-25 - Czwartek
  • 2027-02-26 - Piątek
  • 2027-02-27 - Sobota
  • 2027-02-28 - Niedziela
Menu na dzień: 2023-12-23 - Sobota
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 15 g ( MLE, )
Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem
surowców wieprzowych, z połączonych
kawałków mięsa, parzona 50 g ( SOJ, )
Dżem 25 g -1 szt
Sałata zielona 20 g
Jabłko pieczone 1szt. -1 szt
Kefir 2.0% tł 150g 1 szt ( MLE, )

 
II Śniadanie
 
Obiad

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, ),szpinak mrożony,włoszczyzna 3skł,paski mrozona,ziemniaki,sól,mleko.
Kasza kuskus/sypko 200 g ( GLU PSZ, ),kasza kuskus,olej rzepakowy,sól.
Potrawka drobiowa z warzywami * 200 g ( GLU PSZ, SEL, ),udziec z kurczaka b/k,mieszanka 3skł,kostka mrożona,natka pietruszki,mąka pszenna,sól.
Buraczki oprószane 100 g ( GLU PSZ, ),buraki,mąka pszenna,śmietanka,kwasek cytrynowy,cukier.
Surówka z selera i jabłka - drobno tarta 100 g ( MLE, SEL, ),seler korzeń,jabłka,jogurt naturalny,kwasek cytrynowy,sól,cukier.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.

 
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt
Filet królewski z indykiem produkt drobiowy
z dodatkiem wieprzowiny średnio
rozdrobniony parzony, wędzony 35 g (SOJ, )
Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE, )
Roszponka 10 g
Pomidor 90 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb mieszany pszenno - żytni 60g, margaryna 5g,
twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE,GLU ŻYT, )

 
Wartości odżywcze
  • Eneria: 2194.63 kcal;
  • Białko: 86.31 g;
  • Tłuszcze: 55.12 g; Kw.tł. nasy.: 22.45 g;
  • Węglowoadany ogółem: 348.65 g; W tym cukry: 78.73 g;
  • Błonnik pokarmowy: 28.31 g;
  •  Sól: 9.11 g
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK