Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Listopad 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-11-01 - Niedziela
  • 2026-11-02 - Poniedziałek
  • 2026-11-03 - Wtorek
  • 2026-11-04 - Środa
  • 2026-11-05 - Czwartek
  • 2026-11-06 - Piątek
  • 2026-11-07 - Sobota
  • 2026-11-08 - Niedziela
  • 2026-11-09 - Poniedziałek
  • 2026-11-10 - Wtorek
  • 2026-11-11 - Środa
  • 2026-11-12 - Czwartek
  • 2026-11-13 - Piątek
  • 2026-11-14 - Sobota
  • 2026-11-15 - Niedziela
  • 2026-11-16 - Poniedziałek
  • 2026-11-17 - Wtorek
  • 2026-11-18 - Środa
  • 2026-11-19 - Czwartek
  • 2026-11-20 - Piątek
  • 2026-11-21 - Sobota
  • 2026-11-22 - Niedziela
  • 2026-11-23 - Poniedziałek
  • 2026-11-24 - Wtorek
  • 2026-11-25 - Środa
  • 2026-11-26 - Czwartek
  • 2026-11-27 - Piątek
  • 2026-11-28 - Sobota
  • 2026-11-29 - Niedziela
  • 2026-11-30 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2023-12-22 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 20 g (GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL, )

Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, )

Sałata zielona 20 g

Papryka świeża 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny * 350 ml ( MLE, SEL,GLU JĘCZ, ),kasza jęczmienna,sól,włoszczyzna 3skł,paski ( marchew,pietruszka,seler).

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Ryba smażona (Miruna) 100 g ( GLU PSZ,JAJ, RYB, ), ryba mrożona miruna b/s, bułka tarta,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny. 

Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g,kapusta kiszona,cukier,olej rzepakowy.

Surówka z pora, jabłka i marchewki () 100 g (MLE, ),por,jabłko,marchew obrana,olej rzepakowy,cukier

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,mrożona,jabłko,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt

Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 35 g (SOJ, )

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka 150 g

Sałata zielona 5 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt

(GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2387.76 kcal;
  • Białko: 96.23 g; 
  • Tłuszcze: 75.22 g; Kw. tł. nasy.: 20.65 g; 
  • Węglowodany ogółem: 341.34 g; W tym cukry: 57.76 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 36.82 g; 
  • Sól: 10.14 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK