Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-01-01 - Niedziela
  • 2023-01-02 - Poniedziałek
  • 2023-01-03 - Wtorek
  • 2023-01-04 - Środa
  • 2023-01-05 - Czwartek
  • 2023-01-06 - Piątek
  • 2023-01-07 - Sobota
  • 2023-01-08 - Niedziela
  • 2023-01-09 - Poniedziałek
  • 2023-01-10 - Wtorek
  • 2023-01-11 - Środa
  • 2023-01-12 - Czwartek
  • 2023-01-13 - Piątek
  • 2023-01-14 - Sobota
  • 2023-01-15 - Niedziela
  • 2023-01-16 - Poniedziałek
  • 2023-01-17 - Wtorek
  • 2023-01-18 - Środa
  • 2023-01-19 - Czwartek
  • 2023-01-20 - Piątek
  • 2023-01-21 - Sobota
  • 2023-01-22 - Niedziela
  • 2023-01-23 - Poniedziałek
  • 2023-01-24 - Wtorek
  • 2023-01-25 - Środa
  • 2023-01-26 - Czwartek
  • 2023-01-27 - Piątek
  • 2023-01-28 - Sobota
  • 2023-01-29 - Niedziela
  • 2023-01-30 - Poniedziałek
  • 2023-01-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-12-21 - Czwartek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE, )

Szynka Konserwowa wieprzowa,produkt blokowy wytworzony z połączonych kawałków mięsa wieprzowego, parzony 40 g (SOJ, )

Roszponka 10 g

Pomidor 90 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),miesznka 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),sól,fasolka szaragowa mrożona,mleko2%tł,ziemniaki obrane,ziele angielskie,liść laurowy. Makaron z sosem mięsno-warzywnym z mięsa wieprzowego* 350 g (GLU PSZ,SEL, ),mięso wipeprzowe łopatka b/k/b/s,koncentrat pomidorowy,sól,mąka pszenna,liść laurowy,ziele angielskie,mieszanka 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler).

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 200 g,mieszanka 3skł,mrożona (kalafior,marchew,brokuł).

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Śniadaniowa drobiowa- produkt

drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 50 g (SOJ, )

Miód (25g) 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb mieszany przenno-żytni 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2291.33 kcal; 
  • Białko: 80.35 g;
  • Tłuszcze: 73.47 g; Kw.tł. nasy.: 25.61 g;
  • Węglowodany ogółem: 333.00 g; W tym cukry: 45.44 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 18.93 g; 
  • Sól: 7.87 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK