Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Grudzień 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-12-01 - Wtorek
  • 2026-12-02 - Środa
  • 2026-12-03 - Czwartek
  • 2026-12-04 - Piątek
  • 2026-12-05 - Sobota
  • 2026-12-06 - Niedziela
  • 2026-12-07 - Poniedziałek
  • 2026-12-08 - Wtorek
  • 2026-12-09 - Środa
  • 2026-12-10 - Czwartek
  • 2026-12-11 - Piątek
  • 2026-12-12 - Sobota
  • 2026-12-13 - Niedziela
  • 2026-12-14 - Poniedziałek
  • 2026-12-15 - Wtorek
  • 2026-12-16 - Środa
  • 2026-12-17 - Czwartek
  • 2026-12-18 - Piątek
  • 2026-12-19 - Sobota
  • 2026-12-20 - Niedziela
  • 2026-12-21 - Poniedziałek
  • 2026-12-22 - Wtorek
  • 2026-12-23 - Środa
  • 2026-12-24 - Czwartek
  • 2026-12-25 - Piątek
  • 2026-12-26 - Sobota
  • 2026-12-27 - Niedziela
  • 2026-12-28 - Poniedziałek
  • 2026-12-29 - Wtorek
  • 2026-12-30 - Środa
  • 2026-12-31 - Czwartek
Menu na dzień: 2023-12-20 - Środa
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Serek wiejski ziarnisty 200g 1 szt ( MLE, )

Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 20 g (SOJ, )

Rukola 10 g

Pomidorki koktajlowe 90 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej * 350 ml ( GLU,PSZ, SEL, GOR, ),kapusta biała,kiszona,włoszcyzna 3 skł,paski (marchew,pietruszka,seler),kierłbasa wieprzowa,ziemniaki,cebula,olej rzepakowy,majeranek,ziele angielskie,pieprz czarny.

Kasza gryczana 200 g,kasza gryczana,sól,olej rzepakowy.

Bitka z szynki wieprzowej 70 g ( GLU PSZ,),szynka wieprzowab/k/b/s,olej rzepakowyt,sól,pieprz czarny mielony,mąka pszenna.

Sos pieczeniowy 80 ml (GLU PSZ, ),mąka pszenna,sól,pieprz czarny mielony.

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,marchew,kwasek cytrynowy,jabłko,cukier,olej rzepkowy.

Surówka z marchwi 100 g (MLE, ),marchew obrana,kwasek cytrynowy,cukier,olej rzepakowy.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 20 g ( SOJ, )

Sałatka z ryżu*- meksykańska 150 g ( JAJ,SEL, GOR, )

Sałata zielona 5 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2674.98 kcal; 
  • Białko: 116.46 g; 
  • Tłuszcze: 94.05 g; Kw. tł. nasy.: 28.84 g; 
  • Węglowodany ogółem: 356.69 g; W tym cukry: 68.16 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 35.14 g;
  • Sól: 10.42 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK