Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Luty 2027

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2027-02-01 - Poniedziałek
  • 2027-02-02 - Wtorek
  • 2027-02-03 - Środa
  • 2027-02-04 - Czwartek
  • 2027-02-05 - Piątek
  • 2027-02-06 - Sobota
  • 2027-02-07 - Niedziela
  • 2027-02-08 - Poniedziałek
  • 2027-02-09 - Wtorek
  • 2027-02-10 - Środa
  • 2027-02-11 - Czwartek
  • 2027-02-12 - Piątek
  • 2027-02-13 - Sobota
  • 2027-02-14 - Niedziela
  • 2027-02-15 - Poniedziałek
  • 2027-02-16 - Wtorek
  • 2027-02-17 - Środa
  • 2027-02-18 - Czwartek
  • 2027-02-19 - Piątek
  • 2027-02-20 - Sobota
  • 2027-02-21 - Niedziela
  • 2027-02-22 - Poniedziałek
  • 2027-02-23 - Wtorek
  • 2027-02-24 - Środa
  • 2027-02-25 - Czwartek
  • 2027-02-26 - Piątek
  • 2027-02-27 - Sobota
  • 2027-02-28 - Niedziela
Menu na dzień: 2023-12-19 - Wtorek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Śniadaniowa drobiowa- produkt

drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 20 g (SOJ, )

Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, )

Dip jogurtowo-koperkowy 50 g ( MLE, )

Roszponka 10 g

Pomidor 90 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Jarzynowa z zacierką *-podstawa 350 ml(GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ),makaron zacierka,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),brokuł mrożony,groszek zielony,śmietanka,ziele angielskie,liść laurowy,sól,fasolka szparagowa,mleko2%tł.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Filet z kurczaka gotowany 100 g,filet z piersi kurczaka b/k/b/s,sól.

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE,),mąka pszenna,mleko2%tł,sól,natka pietruszki.

Surówka wykwintna b/c 100 g(JAJ, GOR, ),kapusta czerwona,biała,jogurt naturalny,sól.

Surówka z selera i pomarańczy z olejem b/c 100 g (SEL, ),seler obrany,pomarańcze deserowe,olej rzepakowy,kwasek cytrynowy,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 składnikowa mrożona,jabłka,kwasek cytyrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml(MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce

niejadalnej 70 g (SOJ, )

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2173.39 kcal;
  • Białko: 110.88 g; 
  • Tłuszcze: 64.44 g; Kw. tł. nasy.: 23.30 g;
  • Węglowodany ogółem: 305.34 g; W tym cukry: 46.99 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 35.62 g;
  • Sól: 9.70 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK