Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-06-01 - Czwartek
  • 2023-06-02 - Piątek
  • 2023-06-03 - Sobota
  • 2023-06-04 - Niedziela
  • 2023-06-05 - Poniedziałek
  • 2023-06-06 - Wtorek
  • 2023-06-07 - Środa
  • 2023-06-08 - Czwartek
  • 2023-06-09 - Piątek
  • 2023-06-10 - Sobota
  • 2023-06-11 - Niedziela
  • 2023-06-12 - Poniedziałek
  • 2023-06-13 - Wtorek
  • 2023-06-14 - Środa
  • 2023-06-15 - Czwartek
  • 2023-06-16 - Piątek
  • 2023-06-17 - Sobota
  • 2023-06-18 - Niedziela
  • 2023-06-19 - Poniedziałek
  • 2023-06-20 - Wtorek
  • 2023-06-21 - Środa
  • 2023-06-22 - Czwartek
  • 2023-06-23 - Piątek
  • 2023-06-24 - Sobota
  • 2023-06-25 - Niedziela
  • 2023-06-26 - Poniedziałek
  • 2023-06-27 - Wtorek
  • 2023-06-28 - Środa
  • 2023-06-29 - Czwartek
  • 2023-06-30 - Piątek
Menu na dzień: 2023-12-15 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Ser topiony 25g 2 szt (MLE, )

Miód (25g) 1 szt

Sałata zielona 5 g

Jabłko 1 szt 1 szt

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z dyni z grzankami* 350 ml ( GLU,PSZ, SEL, ),dynia kostka mrożona,bułka paryska,mąka pszenna,sól,natka pietruszki,włoszcyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),mleko,śmietanka.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Ryba (Dorsz) w cieście 100 g ( GLU PSZ,JAJ, RYB, ),filet z dorsza b/s,sól,pieprz mielony,mąka pszenna,jajka,olej rzepakowy.

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g,kapusta czerwona,sól,cukier,olej rzepakowy,kwasek cytrynowy.

Kalafior gotowany* 100 g,kalafior mrożony,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Polędwica Sopocka wieprzowa,wędzona parzona z dodatkiem wody. 20 g (SOJ, )

Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, )

Sos tatarski 30 ml (JAJ, GOR, S02, )

Sałata zielona 20 g

Pomidor 80 g


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2495.26 kcal; 
  • Białko: 92.51 g; 
  • Tłuszcze: 80.69 g; Kw.tł. nasy.: 20.50 g;
  • Węglowodany ogółem: 363.28 g; W tym cukry: 74.37 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 33.63 g; 
  • Sól: 7.71 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK