Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-10-01 - Niedziela
  • 2023-10-02 - Poniedziałek
  • 2023-10-03 - Wtorek
  • 2023-10-04 - Środa
  • 2023-10-05 - Czwartek
  • 2023-10-06 - Piątek
  • 2023-10-07 - Sobota
  • 2023-10-08 - Niedziela
  • 2023-10-09 - Poniedziałek
  • 2023-10-10 - Wtorek
  • 2023-10-11 - Środa
  • 2023-10-12 - Czwartek
  • 2023-10-13 - Piątek
  • 2023-10-14 - Sobota
  • 2023-10-15 - Niedziela
  • 2023-10-16 - Poniedziałek
  • 2023-10-17 - Wtorek
  • 2023-10-18 - Środa
  • 2023-10-19 - Czwartek
  • 2023-10-20 - Piątek
  • 2023-10-21 - Sobota
  • 2023-10-22 - Niedziela
  • 2023-10-23 - Poniedziałek
  • 2023-10-24 - Wtorek
  • 2023-10-25 - Środa
  • 2023-10-26 - Czwartek
  • 2023-10-27 - Piątek
  • 2023-10-28 - Sobota
  • 2023-10-29 - Niedziela
  • 2023-10-30 - Poniedziałek
  • 2023-10-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-12-14 - Czwartek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE, )

Szynka z koperkiem drobiowa, mielona, średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 35 g (SOJ, SEL, )

Sałata zielona 20 g

Ogórek kiszony 80 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ),barszcz biały w płynie,ziemniaki obrane,sól,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),śmietanka,mleko2%tł,mąka pszenna,ziele angielskie,majeranek,liść laurowy.

Risotto z mięsem wieprz i warzywami* 300 g (SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski( marchew,pietruszka,seler),sól,łopatka wp/b/k/b.s,ryż biały,oregano,brokuł mrożony,natka pietruszki,bazylia suszona,olej rzepakowy.

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ, ),koncenrat pomidorowy,mąka pszenna,ziemniaczana,sól.

Surówka z selera i orzechów 100 g ( JAJ,MLE, ORZ, SEL, GOR, ),seler obrany,orzechy włoskie,jogurt naturalny 1,5%tł,sól,kwasek cytrynowy.

Surówka z marchwi b/c 100 g ( MLE, ),marchew obrana,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,miesazanka kompotowa 4skł, mrożona, jabłka,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Pasztet z soczewicy * 35 g ( GLU PSZ,JAJ, )

Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 35 g (GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL, )

Mix sałat z papryką i pomidorem z sosem vinegrett 100 g (GOR, )

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt

(GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2486.24 kcal; 
  • Białko: 100.03 g; 
  • Tłuszcze: 92.09 g; Kw. tł. nasy.: 28.92 g;
  • Węglowodany ogółem: 336.14 g; W tym cukry: 49.72 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 46.18 g;
  • Sól: 10.82 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK