Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-08-01 - Sobota
  • 2020-08-02 - Niedziela
  • 2020-08-03 - Poniedziałek
  • 2020-08-04 - Wtorek
  • 2020-08-05 - Środa
  • 2020-08-06 - Czwartek
  • 2020-08-07 - Piątek
  • 2020-08-08 - Sobota
  • 2020-08-09 - Niedziela
  • 2020-08-10 - Poniedziałek
  • 2020-08-11 - Wtorek
  • 2020-08-12 - Środa
  • 2020-08-13 - Czwartek
  • 2020-08-14 - Piątek
  • 2020-08-15 - Sobota
  • 2020-08-16 - Niedziela
  • 2020-08-17 - Poniedziałek
  • 2020-08-18 - Wtorek
  • 2020-08-19 - Środa
  • 2020-08-20 - Czwartek
  • 2020-08-21 - Piątek
  • 2020-08-22 - Sobota
  • 2020-08-23 - Niedziela
  • 2020-08-24 - Poniedziałek
  • 2020-08-25 - Wtorek
  • 2020-08-26 - Środa
  • 2020-08-27 - Czwartek
  • 2020-08-28 - Piątek
  • 2020-08-29 - Sobota
  • 2020-08-30 - Niedziela
  • 2020-08-31 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2023-12-12 - Wtorek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 20 g ( SOJ, )

Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt ( MLE, )

Ogórek kiszony 80 g

Sałata zielona 20 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ), pieczarka mrożona,świeża,mleko2%tł,sól,natka pietruszki,włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),ziemniaki obrane.

Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ, ),makaron pełnoziarnisty,sól,olej rzepakowy.

Bitka wołowa 100 g (GLU PSZ, ),łopatka wołowa,olej rzepakowy,sól.

Sos własny  80 ml (GLU PSZ, SEL, ),mąka pszenna,sól.

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,natka pietruszki,marchew,jabłko,kwasek cytrynowy,sól,olej rzepakowy.

Szpinak gotowany z olejem* 100 g ( GLU,PSZ, ),szpinak rozdrobniony mrożony,sól,olej rzepakowy.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Ser wędzony 70 g (MLE, )

Mix sałat 20 g

Papryka świeża 80 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2893.90 kcal; 
  • Białko: 140.63 g; 
  • Tłuszcze: 120.66 g; Kw. tł. nasy.: 33.46 g; 
  • Węglowodany ogółem: 309.99 g; W tym cukry: 25.02 g;
  •  Błonnik pokarmowy.: 39.52 g;
  • Sól: 9.44 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK