Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2022

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2022-08-01 - Poniedziałek
  • 2022-08-02 - Wtorek
  • 2022-08-03 - Środa
  • 2022-08-04 - Czwartek
  • 2022-08-05 - Piątek
  • 2022-08-06 - Sobota
  • 2022-08-07 - Niedziela
  • 2022-08-08 - Poniedziałek
  • 2022-08-09 - Wtorek
  • 2022-08-10 - Środa
  • 2022-08-11 - Czwartek
  • 2022-08-12 - Piątek
  • 2022-08-13 - Sobota
  • 2022-08-14 - Niedziela
  • 2022-08-15 - Poniedziałek
  • 2022-08-16 - Wtorek
  • 2022-08-17 - Środa
  • 2022-08-18 - Czwartek
  • 2022-08-19 - Piątek
  • 2022-08-20 - Sobota
  • 2022-08-21 - Niedziela
  • 2022-08-22 - Poniedziałek
  • 2022-08-23 - Wtorek
  • 2022-08-24 - Środa
  • 2022-08-25 - Czwartek
  • 2022-08-26 - Piątek
  • 2022-08-27 - Sobota
  • 2022-08-28 - Niedziela
  • 2022-08-29 - Poniedziałek
  • 2022-08-30 - Wtorek
  • 2022-08-31 - Środa
Menu na dzień: 2023-12-11 - Poniedziałek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce niejadalnej 50 g (SOJ, )

Dżem 25 g 1 szt

Roszponka 10 g

Pomidor 90 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ryżem * 350 ml ( MLE, SEL, ),ryż biały,brokuły mrożone,włoszczyzna 3skł paski( marchwe,pietruszka,seler),mleko2%tł,sól.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Kotlet z jaj-pieczony 100 g (GLU PSZ,JAJ, ),jajka,bułka tarta,sól,bułka paryska,natka pietruszki,pieprz mielony.

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE, ),koper świeży,śmietanka,mąka pszenna,sól.

Surówka z marchwi 100 g (MLE, ),marchew obrana,jogurt naturalny 1,5%tł,kwasek cytrynowy,cukier,sól.natka pietruszki.

Surówka wielowarzywna z olejem100g (SEL),kapusta biała,czerwona,cebula,jabłko,marchew,seler,pietruszka korzeń,olej rzepakowy,sól,cukier,kwasek cytrynowy

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Ryba (miruna) po grecku* 150 g ( GLU,PSZ, RYB, SEL, )

Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2360.63 kcal; 
  • Białko: 94.36 g; 
  • Tłuszcze: 71.63 g; Kw.tł. nasy.: 22.51 g;
  • Węglowodany ogółem: 347.96 g; W tym cukry: 74.14 g; 
  • Błonnik pokamowy.: 31.36 g;
  • Sól: 9.18 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK