Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Luty 2029

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2029-02-01 - Czwartek
  • 2029-02-02 - Piątek
  • 2029-02-03 - Sobota
  • 2029-02-04 - Niedziela
  • 2029-02-05 - Poniedziałek
  • 2029-02-06 - Wtorek
  • 2029-02-07 - Środa
  • 2029-02-08 - Czwartek
  • 2029-02-09 - Piątek
  • 2029-02-10 - Sobota
  • 2029-02-11 - Niedziela
  • 2029-02-12 - Poniedziałek
  • 2029-02-13 - Wtorek
  • 2029-02-14 - Środa
  • 2029-02-15 - Czwartek
  • 2029-02-16 - Piątek
  • 2029-02-17 - Sobota
  • 2029-02-18 - Niedziela
  • 2029-02-19 - Poniedziałek
  • 2029-02-20 - Wtorek
  • 2029-02-21 - Środa
  • 2029-02-22 - Czwartek
  • 2029-02-23 - Piątek
  • 2029-02-24 - Sobota
  • 2029-02-25 - Niedziela
  • 2029-02-26 - Poniedziałek
  • 2029-02-27 - Wtorek
  • 2029-02-28 - Środa
Menu na dzień: 2023-12-08 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce niejadalnej 35 g (SOJ, )

Serek bieluch 150 g (MLE) 1 szt

Sałata zielona 20 g

Papryka świeża 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml ( MLE, SEL, ),Kalafior mrożony,ryż biały,natka pietruszki,sól,śmietanka.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Ryba smażona (Miruna) 100 g ( GLU PSZ,JAJ, RYB, ),ryba miruna filet b/s,jajka,mąka pszenna,sól,olej rzepakowy.

Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g,olej rzepakowy,kapusta kiszona,cukier,jabłko.

Marchewka z groszkiem*oprószana 100 g (GLU PSZ, MLE, ),marchew z groszkiem mrożona,margaryna,mąka pszenna,sól,cukier.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 skl,mrozona,jabłko,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Śniadaniowa drobiowa- produkt

drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 20 g (SOJ, )

Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, )

Sałata lodowa 20 g

Pomidor 80 g

Chrzan ze śmietaną 50 g (MLE, S02,)

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2371.00 kcal;
  • Białko: 91.42 g;
  • Tłuszcze: 76.50 g; Kw.tł. nasy.: 22.82 g;
  • Węglowodany ogółem: 340.90 g; W tym cukry: 48.97 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 29.43 g; 
  • Sól: 9.83 g; 
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK