Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Luty 2020

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2020-02-01 - Sobota
  • 2020-02-02 - Niedziela
  • 2020-02-03 - Poniedziałek
  • 2020-02-04 - Wtorek
  • 2020-02-05 - Środa
  • 2020-02-06 - Czwartek
  • 2020-02-07 - Piątek
  • 2020-02-08 - Sobota
  • 2020-02-09 - Niedziela
  • 2020-02-10 - Poniedziałek
  • 2020-02-11 - Wtorek
  • 2020-02-12 - Środa
  • 2020-02-13 - Czwartek
  • 2020-02-14 - Piątek
  • 2020-02-15 - Sobota
  • 2020-02-16 - Niedziela
  • 2020-02-17 - Poniedziałek
  • 2020-02-18 - Wtorek
  • 2020-02-19 - Środa
  • 2020-02-20 - Czwartek
  • 2020-02-21 - Piątek
  • 2020-02-22 - Sobota
  • 2020-02-23 - Niedziela
  • 2020-02-24 - Poniedziałek
  • 2020-02-25 - Wtorek
  • 2020-02-26 - Środa
  • 2020-02-27 - Czwartek
  • 2020-02-28 - Piątek
  • 2020-02-29 - Sobota
Menu na dzień: 2023-12-01 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb pszenno-żytni  100g  (GLU PSZ, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Twaróg półtłusty 50 g (MLE, )

Dżem 25 g 1 szt

Sałata zielona 20 g

Papryka świeża 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Szpinakowa z zacierką * 350 ml ( GLU,PSZ, JAJ, MLE, SEL, ),szpinak rozadrobniony mrożony,mąka pszenna, sól,makaron zacierkowy,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler), ziele angielskie,pieprz,mleko,śmietanka.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ,JAJ, RYB, ),dorsz mrożony bez glazury b/s,bułka tarta,jajka,sól,bułka paryska.

Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g,czerwona kapusta,cebula,kwasek cytrynowy,cukier,sól,olej rzepakowy.

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g,mieszanka 3skł,mrożona (marchew,brokuł,kalafior),sól.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Pasta z jaj z koperkiem -dieta 70 g ( JAJ,MLE, )

Sałata zielona 20 g

Pomidor 80 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt(GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2197.82 kcal; 
  • Białko: 92.27 g; 
  • Tłuszcze: 60.70 g; Kw.tł. nasy.: 20.93 g; 
  • Węglowodany ogółem: 331.55 g; W tym cukry: 70.74 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 28.32 g; 
  • Sól: 7.56 g; 
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK