Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Wrzesień 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-09-01 - Piątek
  • 2023-09-02 - Sobota
  • 2023-09-03 - Niedziela
  • 2023-09-04 - Poniedziałek
  • 2023-09-05 - Wtorek
  • 2023-09-06 - Środa
  • 2023-09-07 - Czwartek
  • 2023-09-08 - Piątek
  • 2023-09-09 - Sobota
  • 2023-09-10 - Niedziela
  • 2023-09-11 - Poniedziałek
  • 2023-09-12 - Wtorek
  • 2023-09-13 - Środa
  • 2023-09-14 - Czwartek
  • 2023-09-15 - Piątek
  • 2023-09-16 - Sobota
  • 2023-09-17 - Niedziela
  • 2023-09-18 - Poniedziałek
  • 2023-09-19 - Wtorek
  • 2023-09-20 - Środa
  • 2023-09-21 - Czwartek
  • 2023-09-22 - Piątek
  • 2023-09-23 - Sobota
  • 2023-09-24 - Niedziela
  • 2023-09-25 - Poniedziałek
  • 2023-09-26 - Wtorek
  • 2023-09-27 - Środa
  • 2023-09-28 - Czwartek
  • 2023-09-29 - Piątek
  • 2023-09-30 - Sobota
Menu na dzień: 2023-11-30 - Czwartek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, ) Szynka z koperkiem drobiowa, mielona, średnio rozdrobniona, parzona w osłonce

niejadalnej 20 g (SOJ, SEL, )

Ser topiony 25g 2 szt (MLE, )

Ogórek kiszony 90 g

Roszponka 10 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml(GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ),ziemniakiobrane,barszcz biały w płynie,mleko,smietanka,mąka pszenna,sól,ziele angielskie,majeranek,włoszczyzna 3skł,paski( marchew,pietruszka,seler).

Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU,JĘCZ, ),kasza jęczmienna,sól,olej rzepakowy.

Klopsik wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k/b/s,bułka pszenna paryska,olej rzepakowy,kasza manna,mąka pszenna,jajka,sól,pieprz.

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ, ),koncentrat pomidorowy,mąka pszenna,mąka ziemniaczana,sól.

Surówka z selera i orzechów 100 g ( JAJ,MLE, ORZ, SEL, GOR,),seler,jabłko,orzechy włoskie łuskane,sól,jogurt naturalny.

Dynia duszona z olejem* 100 g ( GLU,PSZ, ),dynia mrożona kostka,mąka pszenna,olej,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,mrożona, jabłko,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 mlMLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 40 g (GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL, )

Sałata zielona 5 g

Sałatka jarzynowa z jajkiem* 150 g ( JAJ, SEL, GOR, )

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE,

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2552.72 kcal; 
  • Białko: 106.71 g;
  • Tłuszcze: 92.12 g; Kw. tł. nasy.: 26.97 g; 
  • Węglowodany ogólem: 340.59 g; W tym cukry: 26.16 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 44.32 g;
  • Sól: 10.21 g; 
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK