Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-01-01 - Niedziela
  • 2023-01-02 - Poniedziałek
  • 2023-01-03 - Wtorek
  • 2023-01-04 - Środa
  • 2023-01-05 - Czwartek
  • 2023-01-06 - Piątek
  • 2023-01-07 - Sobota
  • 2023-01-08 - Niedziela
  • 2023-01-09 - Poniedziałek
  • 2023-01-10 - Wtorek
  • 2023-01-11 - Środa
  • 2023-01-12 - Czwartek
  • 2023-01-13 - Piątek
  • 2023-01-14 - Sobota
  • 2023-01-15 - Niedziela
  • 2023-01-16 - Poniedziałek
  • 2023-01-17 - Wtorek
  • 2023-01-18 - Środa
  • 2023-01-19 - Czwartek
  • 2023-01-20 - Piątek
  • 2023-01-21 - Sobota
  • 2023-01-22 - Niedziela
  • 2023-01-23 - Poniedziałek
  • 2023-01-24 - Wtorek
  • 2023-01-25 - Środa
  • 2023-01-26 - Czwartek
  • 2023-01-27 - Piątek
  • 2023-01-28 - Sobota
  • 2023-01-29 - Niedziela
  • 2023-01-30 - Poniedziałek
  • 2023-01-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-11-29 - Środa
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 60 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Miód (25g) 1 szt

Ogonówka wieprzowa,wędzona, parzona z dodaną wodą białkiem sojowym i białkiem wieprzowym w osłonce niejadalnej 50 g(GLU PSZ, SOJ, MLE, )

Sałata zielona 20 g

Pomidor 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml(GLU PSZ, MLE, SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),kalafior mrożony,brokuł mrożony,mleko2%tł,śmietanka,sól,natka pietruszki.

Ryż na sypko 200 g,ryż biały,olej rzepakowy,sól.

Bitka z szynki wieprzowej 100 g ( GLU,PSZ, ),szynka wieprzowab/k/b/s,olej rzepakowy,mąka pszenna.

Sos własny  80 ml (GLU PSZ, SEL, ),mąka pszenna,sólmaka ziemniaczana,seler,marchew.

Marchew oprószana z olejem* 100 g (GLU PSZ, ),marchew mrożona kostka,mąka pszenna,sól,olej rzepakowy.

Buraczki gotowane 100 g,buraki obrane,sól,cukier,kwasek cytrynowy.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,mrożona,jabłka kompotowe,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Pulpet rybny (Miruna) 80 g (GLU PSZ,JAJ, RYB, )

Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ,SEL, )

Sałata zielona 5 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb mieszany przenno-żytni 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, GLU ŻYT, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2445.46 kcal;
  • Białko: 105.48 g; 
  • Tłuszcze: 67.01 g; Kw. tł. nasy.: 21.28 g;
  • Węglowodany ogółem: 364.92 g; W tym cukry: 63.22 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 23.57 g;
  • Sól: 9.66 g; 
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK