Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-10-01 - Czwartek
  • 2026-10-02 - Piątek
  • 2026-10-03 - Sobota
  • 2026-10-04 - Niedziela
  • 2026-10-05 - Poniedziałek
  • 2026-10-06 - Wtorek
  • 2026-10-07 - Środa
  • 2026-10-08 - Czwartek
  • 2026-10-09 - Piątek
  • 2026-10-10 - Sobota
  • 2026-10-11 - Niedziela
  • 2026-10-12 - Poniedziałek
  • 2026-10-13 - Wtorek
  • 2026-10-14 - Środa
  • 2026-10-15 - Czwartek
  • 2026-10-16 - Piątek
  • 2026-10-17 - Sobota
  • 2026-10-18 - Niedziela
  • 2026-10-19 - Poniedziałek
  • 2026-10-20 - Wtorek
  • 2026-10-21 - Środa
  • 2026-10-22 - Czwartek
  • 2026-10-23 - Piątek
  • 2026-10-24 - Sobota
  • 2026-10-25 - Niedziela
  • 2026-10-26 - Poniedziałek
  • 2026-10-27 - Wtorek
  • 2026-10-28 - Środa
  • 2026-10-29 - Czwartek
  • 2026-10-30 - Piątek
  • 2026-10-31 - Sobota
Menu na dzień: 2023-11-28 - Wtorek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ, )
Masło extra 82% 15 g ( MLE, )
Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem
surowców wieprzowych, z połączonych
kawałków mięsa, parzona 20 g ( SOJ, )
Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ, )
Ogórek kiszony 80 g
Sałata zielona 20 g
Jogurt brzoskwiniowy 100g 1 szt ( MLE, 


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml ( GLU,PSZ, MLE, SEL, ),ziemniaki obrane,brokuły mrożone,włoszcztyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),mleko 2%tł,smietanka,mąka pszenna,sól,natka piuetruszki 
Kasza pęczak/sypko 200 g ( GLU PSZ, ),Kasza pęczak,olej rzepakowy,sól.
Zrazik drobiowy z udźca pieczony mielony100 g (GLU PSZ, JAJ, ),udziec z kurczaka b/k/b/s,bułka pszenna paryska,jajka,kasza manna,sól,pieprz,natka piuetruszki.
Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g(SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),olej rzepakowy,sól.
Surówka z pora, jabłka i marchewki 100g (MLE, ),por,marchew,jabłko,jaogurt naturalny 1,5%tł,śmietanka,sól,cukier,kwasek cytrynowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł.mrożona,jabłko, kwasek cytrynowy,cukier


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ, )
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g1 szt
Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa
wędzona parzona 20 g ( SOJ, )
Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt ( MLE) ,Sałata zielona 20 g , Kiwi 1 szt 1 szt

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g,
margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU,PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2537.91 kcal;
  • Białko: 96.04 g;
  • Tłuszcze: 84.15 g; Kw.tł. nasy.: 30.77 g;
  • Węglowodany ogółem: 356.29 g; W tym cukry: 67.22 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 40.69 g; 
  • Sól: 9.51 g;
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK