Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Styczeń 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-01-01 - Niedziela
  • 2023-01-02 - Poniedziałek
  • 2023-01-03 - Wtorek
  • 2023-01-04 - Środa
  • 2023-01-05 - Czwartek
  • 2023-01-06 - Piątek
  • 2023-01-07 - Sobota
  • 2023-01-08 - Niedziela
  • 2023-01-09 - Poniedziałek
  • 2023-01-10 - Wtorek
  • 2023-01-11 - Środa
  • 2023-01-12 - Czwartek
  • 2023-01-13 - Piątek
  • 2023-01-14 - Sobota
  • 2023-01-15 - Niedziela
  • 2023-01-16 - Poniedziałek
  • 2023-01-17 - Wtorek
  • 2023-01-18 - Środa
  • 2023-01-19 - Czwartek
  • 2023-01-20 - Piątek
  • 2023-01-21 - Sobota
  • 2023-01-22 - Niedziela
  • 2023-01-23 - Poniedziałek
  • 2023-01-24 - Wtorek
  • 2023-01-25 - Środa
  • 2023-01-26 - Czwartek
  • 2023-01-27 - Piątek
  • 2023-01-28 - Sobota
  • 2023-01-29 - Niedziela
  • 2023-01-30 - Poniedziałek
  • 2023-01-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-11-27 - Poniedziałek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Bułka pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 60 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 15 g ( MLE, )
Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem
surowców wieprzowych z połączonych
kawałków mięsa parzony w osłonce
niejadalnej 50 g (SOJ, )
Dżem 25 g 1 szt
Sałata zielona 20 g
Pomidor 80 g
Kefir 2.0% tł 150g 1 szt ( MLE, 


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z dyni z grzankami*. 350 ml ( GLU PSZ, SEL, ),dynia mrożona,bułka pszenna paryska,mąka pszenna,ziemniaki obrane,sól,kurkuma,imbir mielony,włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler)
Makaron z serem 350 g ( GLU PSZ, MLE, ),twaróg półtłusty,makaron z przenicy,olej rzepakowy,sól.
Mus z jabłek prażonych 100 g,jabłko prażone,cynamon.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłko kompotowe, kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g1 szt
Ogonówka wieprzowa,wędzona, parzona z
dodaną wodą białkiem sojowym i białkiem
wieprzowym w osłonce niejadalnej 40 g(GLU PSZ, SOJ, MLE, )
Pasta z ryby gotowanej (miruna) z
warzywami* 70 g ( RYB, SEL, )
Mix sałat z pomidorem z olejem 100 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb
mieszany przenno-żytni 60g, margaryna 5g,
szynka (GLU PSZ, SOJ, GLU,ŻYT)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2390.86 kcal; 
  • Białko: 94.45 g; 
  • Tłuszcze: 65.34 g; Kw.tł. nasy.: 19.44 g; 
  • Węglowodany ogółem: 366.07 g; W tymcukry: 95.28 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 20.50 g; 
  • Sól: 9.31 g;
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK