Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-04-01 - Sobota
  • 2023-04-02 - Niedziela
  • 2023-04-03 - Poniedziałek
  • 2023-04-04 - Wtorek
  • 2023-04-05 - Środa
  • 2023-04-06 - Czwartek
  • 2023-04-07 - Piątek
  • 2023-04-08 - Sobota
  • 2023-04-09 - Niedziela
  • 2023-04-10 - Poniedziałek
  • 2023-04-11 - Wtorek
  • 2023-04-12 - Środa
  • 2023-04-13 - Czwartek
  • 2023-04-14 - Piątek
  • 2023-04-15 - Sobota
  • 2023-04-16 - Niedziela
  • 2023-04-17 - Poniedziałek
  • 2023-04-18 - Wtorek
  • 2023-04-19 - Środa
  • 2023-04-20 - Czwartek
  • 2023-04-21 - Piątek
  • 2023-04-22 - Sobota
  • 2023-04-23 - Niedziela
  • 2023-04-24 - Poniedziałek
  • 2023-04-25 - Wtorek
  • 2023-04-26 - Środa
  • 2023-04-27 - Czwartek
  • 2023-04-28 - Piątek
  • 2023-04-29 - Sobota
  • 2023-04-30 - Niedziela
Menu na dzień: 2023-11-19 - Niedziela
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 20 g ( SOJ, )

Ser topiony plastry 16,25g 3 szt ( MLE, )

Roszponka 20 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )

 
II Śniadanie
 
Obiad

Rosół z makaronem pełnoziarnistym* 350 ml (GLU PSZ, SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),porcja rosołowa z kurczaka,makaron pełnoziarnoziarnisty,sól.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Udziec drobiowy gotowany z/k z/s 130 g,udziec z kurczka b/s/z/k,sól,pieprz.

Sos biały 80 ml (GLU PSZ, ),mąka pszenna,sól,pieprz,majeranek.

Surówka Colesław 100 g (JAJ, MLE,GOR, ),kapusta biała,marchew,cebula,majonez,jogurt  naturalny,cukier,sól,pieprz.

Brokuł gotowany* 100 g,brokuł mrożony,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml, mieszanka kompotowa 4skł,mrożona,kwasek cytrynowy,jabłko.

 
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml(MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Szynka Królewiecka- kiełbasa wieprzowo drobiowa. średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 20 g (GLU PSZ, SOJ,MLE, GLU OW, )

Twarożek 50 g (MLE, )

Sałata zielona 5 g

Jabłko 1 szt 1 szt

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2442.85 kcal;
  • Białko: 119.31 g; 
  • Tłuszcze: 87.31 g; Kw. tł. nasy.: 32.50 g;
  •  Węglowodany ogółem: 309.54 g; W tym cukry: 48.13 g;
  •  Błonnik pokarmowy.: 35.47 g;
  • Sól: 7.77 g; 
 

Cały jadłospis od 13 listopad do 19 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK