Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Luty 2034

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2034-02-01 - Środa
  • 2034-02-02 - Czwartek
  • 2034-02-03 - Piątek
  • 2034-02-04 - Sobota
  • 2034-02-05 - Niedziela
  • 2034-02-06 - Poniedziałek
  • 2034-02-07 - Wtorek
  • 2034-02-08 - Środa
  • 2034-02-09 - Czwartek
  • 2034-02-10 - Piątek
  • 2034-02-11 - Sobota
  • 2034-02-12 - Niedziela
  • 2034-02-13 - Poniedziałek
  • 2034-02-14 - Wtorek
  • 2034-02-15 - Środa
  • 2034-02-16 - Czwartek
  • 2034-02-17 - Piątek
  • 2034-02-18 - Sobota
  • 2034-02-19 - Niedziela
  • 2034-02-20 - Poniedziałek
  • 2034-02-21 - Wtorek
  • 2034-02-22 - Środa
  • 2034-02-23 - Czwartek
  • 2034-02-24 - Piątek
  • 2034-02-25 - Sobota
  • 2034-02-26 - Niedziela
  • 2034-02-27 - Poniedziałek
  • 2034-02-28 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-11-16 - Czwartek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE, )

Szynka z koperkiem drobiowa, mielona, średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 35 g (SOJ, SEL, )

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml(GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ),ziemniaki obrane,włoszczyzna 3skł.paski(marchew,pietruszka,seler),mleko2%tł,śmietanka,mąka pszenna,sól,natka pietruszki,majeranek. 

Risotto z mięsem wieprz i warzywami* 300 g (SEL, ),łopatka wp/b/k/b/s,ryż biały,włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),brokuły mrożone,olej rzepakowy,pietruszka natka,oregano suszone,tymianek,sól,bazylia. 

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ, ),koncentrat pomidorowy,mąka pszenna,mąka ziemniaczana,sól.

Surówka z selera i orzechów 100 g ( JAJ,MLE, ORZ, SEL, GOR, ),seler obrany,jabłka kompotowe,orzechy włoskie,olej rzepakowy,sól.

Surówka z marchwi 100 g (MLE, ),marchew obrana,śmietana 18%tł,cukier,kwasek cytrynowy.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł, jabłka kompotowe,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Pasztet z soczewicy * 35 g ( GLU PSZ,JAJ, )

Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 35 g (GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL, )

Mix sałat z papryką i pomidorem z sosem vinegrett 100 g (GOR, )

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt

(GLU PSZ, SOJ,

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2508.88 kcal; 
  • Białko: 90.72 g; 
  • Tłuszcze: 86.57 g; Kw.tł. nasy.: 25.97 g;
  • Węglowodany: 358.77 g; W tym cukry: 60.14 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 38.04 g; 
  • Sól: 9.62 g; 
 

Cały jadłospis od 13 listopad do 19 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK