Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-10-01 - Niedziela
  • 2023-10-02 - Poniedziałek
  • 2023-10-03 - Wtorek
  • 2023-10-04 - Środa
  • 2023-10-05 - Czwartek
  • 2023-10-06 - Piątek
  • 2023-10-07 - Sobota
  • 2023-10-08 - Niedziela
  • 2023-10-09 - Poniedziałek
  • 2023-10-10 - Wtorek
  • 2023-10-11 - Środa
  • 2023-10-12 - Czwartek
  • 2023-10-13 - Piątek
  • 2023-10-14 - Sobota
  • 2023-10-15 - Niedziela
  • 2023-10-16 - Poniedziałek
  • 2023-10-17 - Wtorek
  • 2023-10-18 - Środa
  • 2023-10-19 - Czwartek
  • 2023-10-20 - Piątek
  • 2023-10-21 - Sobota
  • 2023-10-22 - Niedziela
  • 2023-10-23 - Poniedziałek
  • 2023-10-24 - Wtorek
  • 2023-10-25 - Środa
  • 2023-10-26 - Czwartek
  • 2023-10-27 - Piątek
  • 2023-10-28 - Sobota
  • 2023-10-29 - Niedziela
  • 2023-10-30 - Poniedziałek
  • 2023-10-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2023-11-14 - Wtorek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 20 g ( SOJ, )

Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt ( MLE, )

Ogórek kiszony 80 g

Sałata zielona 20 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),ziemniaki obrane,pieczarka mrożona,włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),mleko2%tł,śmietanka,mąka pszenna,sól,natka pietruszki,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz czarny mielony.

Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,),makaron pełnoziarnisty,sól,olej rzepakowy.

Pieczeń wołowa 100 g,łopatka wołowa,olej rzepakowy,sól.

Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL, ),maka pszenna,wmarchew,mąka ziemniaczan,seler,pietruszka korzeń,sól,pieprz czarny mielony.

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,marchew,jabłka kompotowe,pietruszka natka,sól,pieprz mielony.

Szpinak gotowany z olejem* 100 g ( GLU,PSZ, ),szpinak rozdrobniony mrożony,maka pszenna,sól,pieprz czarny mielony.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,mrożona,jabłka kompotowe,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Ser wędzony 70 g (MLE, )

Mix sałat 20 g

Papryka konserwowa 80 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy

60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2839.49 kcal; 
  • Białko: 137.32 g;
  • Tłuszcze: 119.29 g; Kw. tł. nasy.: 33.29 g;
  • Węglowodany ogółem: 302.44 g; W tym cukry: 20.72 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 38.89 g; 
  • Sól: 9.75 g;
 

Cały jadłospis od 13 listopad do 19 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK