Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-05-01 - Poniedziałek
  • 2023-05-02 - Wtorek
  • 2023-05-03 - Środa
  • 2023-05-04 - Czwartek
  • 2023-05-05 - Piątek
  • 2023-05-06 - Sobota
  • 2023-05-07 - Niedziela
  • 2023-05-08 - Poniedziałek
  • 2023-05-09 - Wtorek
  • 2023-05-10 - Środa
  • 2023-05-11 - Czwartek
  • 2023-05-12 - Piątek
  • 2023-05-13 - Sobota
  • 2023-05-14 - Niedziela
  • 2023-05-15 - Poniedziałek
  • 2023-05-16 - Wtorek
  • 2023-05-17 - Środa
  • 2023-05-18 - Czwartek
  • 2023-05-19 - Piątek
  • 2023-05-20 - Sobota
  • 2023-05-21 - Niedziela
  • 2023-05-22 - Poniedziałek
  • 2023-05-23 - Wtorek
  • 2023-05-24 - Środa
  • 2023-05-25 - Czwartek
  • 2023-05-26 - Piątek
  • 2023-05-27 - Sobota
  • 2023-05-28 - Niedziela
  • 2023-05-29 - Poniedziałek
  • 2023-05-30 - Wtorek
  • 2023-05-31 - Środa
Menu na dzień: 2023-11-11 - Sobota
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Ser topiony plastry 16,25g 3 szt ( MLE, )

Polędwica z Majerankiem, drobiowa z dodatkiem wieprzowiny, parzona 20 g

(SOJ, )

Roszponka 20 g

Rzodkiew biała 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml ( GLU,PSZ, SEL, ),ziemniaki obrane,fasola biała sucha,włoszczyzna 3skł.mrożona paski( marchew,pietruszka,seler),cebula,olej rzepakowy,mąka pszenna,sól,liśc laurowy,majeranek,czosnek.

Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU,JĘCZ, ),kasza jeczmienna,sól.

Potrawka drobiowa z warzywami * 200 g (GLU PSZ, SEL, ),udziec z kurczaka b/s/b/k,włoszczyzna 3skł mrożona paski( marchew,pietruszka,seler),mąka pszenna,sól,pieprz czarny mielony,majeranek.

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g,buraki obrane,jabłka kompotowe,sól,pieprz czarny mielony,cukier,kwasek cytrynowy.

Surówka z selera i orzechów 100 g ( JAJ,MLE, ORZ, SEL, GOR, ),seler obrany,jabłka kompotowe,orzechy włoskie łuskane,majonez,jogurt naturalny 1,5%tł,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł.mrożona,jabłka kompotowe,cukier,kwasek cytrynowy.

 
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Sałatka z ryżu, brokułów i wędliny drob wieprz 200 g (JAJ, SOJ, MLE, SEL,GOR,)

Sałata zielona 5 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy60g, margaryna 5g, szynka 25g)   1 szt
(GLU PSZ, SOJ,  )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2613.60 kcal;
  • Białko: 94.24 g; 
  • Tłuszcze: 84.01 g; Kw.tł. nasy.: 20.52 g; 
  • Węglowodany: 391.60 g; W tym cukry: 61.23 g;
  •  Błonnik pokarmowy.: 44.38 g;
  • Sól: 9.04 g; 
 

Cały jadłospis od 06 listopad do 12 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK