Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”
Kwiecień 2023
Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc
Wybierz dzień:
- 2023-04-01 - Sobota
- 2023-04-02 - Niedziela
- 2023-04-03 - Poniedziałek
- 2023-04-04 - Wtorek
- 2023-04-05 - Środa
- 2023-04-06 - Czwartek
- 2023-04-07 - Piątek
- 2023-04-08 - Sobota
- 2023-04-09 - Niedziela
- 2023-04-10 - Poniedziałek
- 2023-04-11 - Wtorek
- 2023-04-12 - Środa
- 2023-04-13 - Czwartek
- 2023-04-14 - Piątek
- 2023-04-15 - Sobota
- 2023-04-16 - Niedziela
- 2023-04-17 - Poniedziałek
- 2023-04-18 - Wtorek
- 2023-04-19 - Środa
- 2023-04-20 - Czwartek
- 2023-04-21 - Piątek
- 2023-04-22 - Sobota
- 2023-04-23 - Niedziela
- 2023-04-24 - Poniedziałek
- 2023-04-25 - Wtorek
- 2023-04-26 - Środa
- 2023-04-27 - Czwartek
- 2023-04-28 - Piątek
- 2023-04-29 - Sobota
- 2023-04-30 - Niedziela
Menu na dzień: 2023-11-03 - Piątek | |
I ŚniadanieHerbata czarna ekspresowa b/c 250 ml Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ, ) Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, ) Masło extra 82% 15 g (MLE, ) Twaróg półtłusty 50 g (MLE, ) Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce niejadalnej 20 g (SOJ, ) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, ) | DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6) |
II ŚniadanieKanapka z serem żółtym i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, ) | |
ObiadSzpinakowa z makaronem pełnoziarnistym* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),szpinak rozdrobniony mrożony, włoszczyzna 3skł paski (marchew,pietruszka,seler), mleko 2%tł,śmietanka, mąka pszenna, sól, pietruszka natka, makaron świderki pełnoziarnisty. Ziemniaki 200 g, ziemniaki obrane,sól Ryba pieczona (Dorsz) 100 g ( RYB, ),dorsz czarny filet b/s mrozony bez glazury,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,zioła prowalsalskie. Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE, ),mleko2%tł,śmietanka,koper mrożony,,mąka pszenna,mąka ziemniaczana,sól,pieprz czarny mielony. Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g,kapusta czerwona,jabłka kompotowe,olej rzepakowy,kwasek cytrynowy,sól,pieprz czarny mielony. Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g,( mieszanka 3skł. warzywa ( marchew,kalafior,brokuł). Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,(mieszanka kompotowa 4skł.mrozona),jabłka kompotowe,kwasek cytrynowy.
| DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6) |
Kolacja IKawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt Pasta z jaj z koperkiem -dieta 70 g ( JAJ, MLE, ) Sałata zielona 20 g Pomidor 80 g | |
Kolacja IIKanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, ) | |
Wartości odżywcze
|
Alergeny:
Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK