Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Listopad 2026

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2026-11-01 - Niedziela
  • 2026-11-02 - Poniedziałek
  • 2026-11-03 - Wtorek
  • 2026-11-04 - Środa
  • 2026-11-05 - Czwartek
  • 2026-11-06 - Piątek
  • 2026-11-07 - Sobota
  • 2026-11-08 - Niedziela
  • 2026-11-09 - Poniedziałek
  • 2026-11-10 - Wtorek
  • 2026-11-11 - Środa
  • 2026-11-12 - Czwartek
  • 2026-11-13 - Piątek
  • 2026-11-14 - Sobota
  • 2026-11-15 - Niedziela
  • 2026-11-16 - Poniedziałek
  • 2026-11-17 - Wtorek
  • 2026-11-18 - Środa
  • 2026-11-19 - Czwartek
  • 2026-11-20 - Piątek
  • 2026-11-21 - Sobota
  • 2026-11-22 - Niedziela
  • 2026-11-23 - Poniedziałek
  • 2026-11-24 - Wtorek
  • 2026-11-25 - Środa
  • 2026-11-26 - Czwartek
  • 2026-11-27 - Piątek
  • 2026-11-28 - Sobota
  • 2026-11-29 - Niedziela
  • 2026-11-30 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2023-11-03 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Twaróg półtłusty 50 g (MLE, )

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce

niejadalnej 20 g (SOJ, )

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie

Kanapka z serem żółtym i pomidorem

(chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, )

 
Obiad

Szpinakowa z makaronem pełnoziarnistym* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),szpinak rozdrobniony mrożony, włoszczyzna 3skł paski (marchew,pietruszka,seler), mleko 2%tł,śmietanka, mąka pszenna, sól, pietruszka natka, makaron świderki pełnoziarnisty.

Ziemniaki 200 g, ziemniaki obrane,sól

Ryba pieczona (Dorsz) 100 g ( RYB, ),dorsz czarny filet b/s mrozony bez glazury,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,zioła prowalsalskie.

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE, ),mleko2%tł,śmietanka,koper mrożony,,mąka pszenna,mąka ziemniaczana,sól,pieprz czarny mielony.

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g,kapusta czerwona,jabłka kompotowe,olej rzepakowy,kwasek cytrynowy,sól,pieprz czarny mielony.

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g,( mieszanka 3skł. warzywa ( marchew,kalafior,brokuł).

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,(mieszanka kompotowa 4skł.mrozona),jabłka kompotowe,kwasek cytrynowy.

 


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml

(MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Pasta z jaj z koperkiem -dieta 70 g ( JAJ, MLE, )

Sałata zielona 20 g

Pomidor 80 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy

60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt

(GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2164.27 kcal;
  • Białko ogółem: 112.03 g;
  • Tłuszcz ogółem: 66.12 g; Kw. tł. nasy.:27.62 Węglowodany ogółem: 297.39 g;
  • W tym cukry: 41.57 g;
  • Błonnik pokarmowy: 36.57 g; 
  • Sól: 9.17 g; 
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK