Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”
Czerwiec 2023
Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc
Wybierz dzień:
- 2023-06-01 - Czwartek
- 2023-06-02 - Piątek
- 2023-06-03 - Sobota
- 2023-06-04 - Niedziela
- 2023-06-05 - Poniedziałek
- 2023-06-06 - Wtorek
- 2023-06-07 - Środa
- 2023-06-08 - Czwartek
- 2023-06-09 - Piątek
- 2023-06-10 - Sobota
- 2023-06-11 - Niedziela
- 2023-06-12 - Poniedziałek
- 2023-06-13 - Wtorek
- 2023-06-14 - Środa
- 2023-06-15 - Czwartek
- 2023-06-16 - Piątek
- 2023-06-17 - Sobota
- 2023-06-18 - Niedziela
- 2023-06-19 - Poniedziałek
- 2023-06-20 - Wtorek
- 2023-06-21 - Środa
- 2023-06-22 - Czwartek
- 2023-06-23 - Piątek
- 2023-06-24 - Sobota
- 2023-06-25 - Niedziela
- 2023-06-26 - Poniedziałek
- 2023-06-27 - Wtorek
- 2023-06-28 - Środa
- 2023-06-29 - Czwartek
- 2023-06-30 - Piątek
Menu na dzień: 2023-11-02 - Czwartek | |
I ŚniadanieHerbata czarna ekspresowa z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło extra 82% 15 g (MLE, ) Serek wiejski ziarnisty 200g 1 szt ( MLE, ) Szynka z koperkiem drobiowa, mielona, średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 20 g (SOJ, SEL, ) Pomidor 80 g Roszponka 20 g Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, ) | DIETA ŁATWOSTRAWNA (2) |
II Śniadanie | |
ObiadZiemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, ) SEL, ),ziemniaki obrane,włoszczyzna mroż 3skł,paski (marchew,pietruszka korzeń,seler),mleko 2%tł,mąka pszenna, śmietanka,sól,pietruszka natka,majranek. Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU,JĘCZ, ), kasza jęczmienna drobna. Klopsik wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,), łopatka wp/b/s, bułka pszenna paryska,olej rzepakowy, mąka pszenna,kasza manna, jajka,sól,pieprz czarny mielony. Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ, ,koncentrat pomidorowy 28-30%, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony. Surówka z selera i orzechów z olejem drobno tarta - dieta 100 g (JAJ,MLE,ORZ, SEL, GOR, ),seler, jabłka kompotowe, orzechy włoskie łuskane, majonez, jogurt naturalny 1,5%, sól. Dynia duszona z olejem* 100 g ( GLU,PSZ, ),dynia mrożona,mąka pszenna, olej rzepakowy,sół, pieprz czarny mielony. Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł.mrożona, jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy. | DIETA ŁATWOSTRAWNA (2) |
Kolacja IKawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 40 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ) Sałata zielona 5 g Sałatka jarzynowa z jajkiem* dieta 150 g (JAJ, MLE, SEL, ) | |
Kolacja IIKanapka z twarożkiem (chleb mieszany pszenno - żytni 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, ) | |
Wartości odżywcze
|
Alergeny:
Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK