Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2023

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2023-05-01 - Poniedziałek
  • 2023-05-02 - Wtorek
  • 2023-05-03 - Środa
  • 2023-05-04 - Czwartek
  • 2023-05-05 - Piątek
  • 2023-05-06 - Sobota
  • 2023-05-07 - Niedziela
  • 2023-05-08 - Poniedziałek
  • 2023-05-09 - Wtorek
  • 2023-05-10 - Środa
  • 2023-05-11 - Czwartek
  • 2023-05-12 - Piątek
  • 2023-05-13 - Sobota
  • 2023-05-14 - Niedziela
  • 2023-05-15 - Poniedziałek
  • 2023-05-16 - Wtorek
  • 2023-05-17 - Środa
  • 2023-05-18 - Czwartek
  • 2023-05-19 - Piątek
  • 2023-05-20 - Sobota
  • 2023-05-21 - Niedziela
  • 2023-05-22 - Poniedziałek
  • 2023-05-23 - Wtorek
  • 2023-05-24 - Środa
  • 2023-05-25 - Czwartek
  • 2023-05-26 - Piątek
  • 2023-05-27 - Sobota
  • 2023-05-28 - Niedziela
  • 2023-05-29 - Poniedziałek
  • 2023-05-30 - Wtorek
  • 2023-05-31 - Środa
Menu na dzień: 2023-11-02 - Czwartek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g

(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Serek wiejski ziarnisty 200g 1 szt ( MLE, ) Szynka z koperkiem drobiowa, mielona, średnio rozdrobniona, parzona w osłonce

niejadalnej 20 g (SOJ, SEL, )

Pomidor 80 g

Roszponka 20 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, ) 

SEL, ),ziemniaki obrane,włoszczyzna mroż 3skł,paski (marchew,pietruszka korzeń,seler),mleko 2%tł,mąka pszenna, śmietanka,sól,pietruszka natka,majranek. 

Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU,JĘCZ, ), kasza jęczmienna drobna.

Klopsik wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,), łopatka wp/b/s, bułka pszenna paryska,olej rzepakowy, mąka pszenna,kasza manna, jajka,sól,pieprz czarny mielony.

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ, ,koncentrat pomidorowy 28-30%, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony.

Surówka z selera i orzechów z olejem

drobno tarta - dieta 100 g (JAJ,MLE,ORZ, SEL, GOR, ),seler, jabłka kompotowe, orzechy włoskie łuskane, majonez, jogurt naturalny 1,5%, sól.

Dynia duszona z olejem* 100 g ( GLU,PSZ, ),dynia mrożona,mąka pszenna, olej rzepakowy,sół, pieprz czarny mielony.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł.mrożona, jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,

GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g

(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 40 g (GLU PSZ, SOJ,

MLE, SEL, )

Sałata zielona 5 g

Sałatka jarzynowa z jajkiem* dieta 150 g

(JAJ, MLE, SEL, )

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb mieszany pszenno - żytni 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2550.07 kcal;
  • Białko ogółem: 108.84 g; 
  • Tłuszcz ogólem: 84.50 g;
  • Kw. tł. nasy.: 27.12 g;
  • Węglowodany ogółem: 353.14 g; W tym cukry: 59.33g;
  • Błonnik pokarmowy: 31.67 g; 
  • Sól: 10.12 g; 
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK