Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”
Kwiecień 2023
Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc
Wybierz dzień:
- 2023-04-01 - Sobota
- 2023-04-02 - Niedziela
- 2023-04-03 - Poniedziałek
- 2023-04-04 - Wtorek
- 2023-04-05 - Środa
- 2023-04-06 - Czwartek
- 2023-04-07 - Piątek
- 2023-04-08 - Sobota
- 2023-04-09 - Niedziela
- 2023-04-10 - Poniedziałek
- 2023-04-11 - Wtorek
- 2023-04-12 - Środa
- 2023-04-13 - Czwartek
- 2023-04-14 - Piątek
- 2023-04-15 - Sobota
- 2023-04-16 - Niedziela
- 2023-04-17 - Poniedziałek
- 2023-04-18 - Wtorek
- 2023-04-19 - Środa
- 2023-04-20 - Czwartek
- 2023-04-21 - Piątek
- 2023-04-22 - Sobota
- 2023-04-23 - Niedziela
- 2023-04-24 - Poniedziałek
- 2023-04-25 - Wtorek
- 2023-04-26 - Środa
- 2023-04-27 - Czwartek
- 2023-04-28 - Piątek
- 2023-04-29 - Sobota
- 2023-04-30 - Niedziela
Menu na dzień: 2023-11-02 - Czwartek | |
I ŚniadanieHerbata czarna ekspresowa z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło extra 82% 15 g (MLE, ) Serek wiejski ziarnisty 200g 1 szt ( MLE, ) Szynka z koperkiem drobiowa, mielona, średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 20 g (SOJ, SEL, ) Pomidor 80 g Roszponka 20 g Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, ) | DIETA ŁATWOSTRAWNA (2) |
II Śniadanie | |
ObiadZiemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, ) SEL, ),ziemniaki obrane,włoszczyzna mroż 3skł,paski (marchew,pietruszka korzeń,seler),mleko 2%tł,mąka pszenna, śmietanka,sól,pietruszka natka,majranek. Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU,JĘCZ, ), kasza jęczmienna drobna. Klopsik wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,), łopatka wp/b/s, bułka pszenna paryska,olej rzepakowy, mąka pszenna,kasza manna, jajka,sól,pieprz czarny mielony. Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ, ,koncentrat pomidorowy 28-30%, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony. Surówka z selera i orzechów z olejem drobno tarta - dieta 100 g (JAJ,MLE,ORZ, SEL, GOR, ),seler, jabłka kompotowe, orzechy włoskie łuskane, majonez, jogurt naturalny 1,5%, sól. Dynia duszona z olejem* 100 g ( GLU,PSZ, ),dynia mrożona,mąka pszenna, olej rzepakowy,sół, pieprz czarny mielony. Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł.mrożona, jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy. | DIETA ŁATWOSTRAWNA (2) |
Kolacja IKawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt Polędwica Miodowa, wyrób dr. z dodatkiem białka wp, z poł. kawałków mięsa, w osłonce niejadalnej 40 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ) Sałata zielona 5 g Sałatka jarzynowa z jajkiem* dieta 150 g (JAJ, MLE, SEL, ) | |
Kolacja IIKanapka z twarożkiem (chleb mieszany pszenno - żytni 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, ) | |
Wartości odżywcze
|
Alergeny:
Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK