Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Lipiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-07-08 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ,MLE, GLU OW,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE,GOR,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio
rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek kwaszony małosolny 80 g ( GOR,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
ml
Jogurt truskawkowy 150g 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( GLU PSZ,SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kasza jęczmienna drobna,sól,natka pietruszki,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony.
Gulasz curry z kurczaka z warzywami 200 g (GLU PSZ,),woda,filet z kurczak b/s/b/,mieszanka 3 skł,przyparwa curry,kurkuma,pieprz czarny mielony,marchew mini,brokuł mrożony,kalafior mrożony,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony. 

Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),woda,sól,olej rzeapkowy,ziemniaki,jajka,mąka pszenna,ziemniaczana.
Marchew mini gotowana 100 g,woda,sól,marchew mini mrożona.
Surówka z selera z rodzynkami  100 g (MLE, SEL,),seler korzeń,jabłka,rodzynki,sok z cytryny,sól,natka pietruszki.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek homo. naturalny 60 g ( MLE,)
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo
rozdrobniony parzony w osłonce niejdalnej 50 g
Pomidorki koktajlowe 90 g
Roszponka 10 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml ( MLE,)

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2585.43 kcal;
  • Białko ogółem: 110.54 g;
  • Tłuszcz: 102.36 g; Kw. tł. nasy.: 39.65 g;
  • Węglowodany ogółem: 319.08 g; W tym cukry: 85.79 g;
  • Błonnik pok.: 33.49 g;
  • Sól: 13.87 g
 

Cały jadłospis od 07 lipca do 16 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK