Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-04-14 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Ogórek świeży słupki 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,groszek mrożony zielony,kalafior mrożony,brokuły mrożone,ziemniaki,natka pietruszki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka 18%tł UHT
Krokiety ziemniaczane z mozzarellą 300 g,ziemniaki,ser mozzarella,bułka tarta,jajka,sól,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,pieprz biały mielony.(GLU PSZ, JAJ, MLE, GLU ŻYT, GLU OW, GLU,JĘCZ,)
Dip jogurtowo-ziołowy 100 g ( MLE,),jogurt naturalny,zioła prowalsalskie,sól,pieprz czarny mielony,śmietana 18%tł,sok z cytryny.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szpargowa cięta mrożona,sól.
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g,marchew korzeń,jabłka,pomarańcza,sok z cytryny,natka pietruszki,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry 80 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini Crispy pieczywo chrupkie orkiszowe ze słonecznikiem sezamem i siemieniem 30 g - 1 szt ( GLU,PSZ, MLE, SEZ, może zawierać: ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2638.51 kcal;
  • Białko ogółem: 120.87 g;
  • Tłuszcz: 99.84 g; Kw. tł. nasy.:35.72 g;
  • Węglowodany ogółem: 321.90 g; W tym cukry: 60.80 g;
  • Błonnik pok.: 33.46 g;
  • Sól: 13.25
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK