Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-24 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE,)
Pomidor 90 g
Roszponka 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 ml ( SOJ,MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU,PSZ, JAJ, SEL, GOR, ),woda,żur w butelce,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,kiełbasa biała,boczek wędzony,grzyby suszone podgrzybki,majeranek,sól,pieprz czarny mielony,czosnek granulowany,śmietanka UHT 18%tł.
Pyzy z truskawkami 300 g ( GLU PSZ,JAJ,),woda,ziemniaki,jajka,sól,mąka pszenna,ziemniaczana,truskawki mrożone,sól,olej rzepakowy.
Dip jogurtowo-śmietanowy z wanilią dieta 100 g (MLE,),jogurt naturalny,śmietana 18%tł,cukier waniliowy.
Sałatka owocowa  200 g,brzoskwinie,jabłka,pomarańcze,kiwi,winogrono czarne,zielone,gruszka.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Pasta z groszku zielonego 60 g
Rzodkiewka 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2351.88 kcal;
  • Białko ogółem: 97.25 g;
  • Tłuszcz: 73.48 g;Kw. tł. nasy.: 28.42 g;
  • Węglowodany ogółem: 336.79 g; W tym cukry: 98.18 g;
  • Błonnik pok.: 36.12 g;
  • Sól: 9.58 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK